Trijumf Ketrin Bigelou

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf Ketrin Bigelou

Ketrin Bigelou, prva žena reditelj nagrađena Oskarom za režiju, posvetila je nagradu vojnicima u Iraku i Avganistanu

Drama „Katanac za bol” o timu američkih vojnika koji demontiraju mine u Iraku trijumfovala je na 82. dodeli nagrada Američke filmske akademije, osvojivši šest Oskara, među kojima i za najbolji film. Rediteljka Ketrin Bigelou postala je dama nagrađena Oskarom za režiju, jer su u dosadašnjoj istoriji dodele ovih nagrada bile nominovane samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još tri rediteljke: Lina Vertmiler za „Paskvalino lepotan”, Džejn Kempion za „Klavir” i Sofija Kopola za dramu „Izgubljeni u prevodu”.

Film „Katanac za bol” trijumfovao je i u kategorijama: zvuk, montaža zvučnih efekata, montaža i originalni scenario koji je Mark Boal, inače novinar, napisao po povratku iz Iraka odakle je izveštavao za američke medije. Iako je imao devet nominacija, najozbiljniji konkurent ovoj drami, naučnofantastični spektakl „Avatar” osvojio je samo tri Oskara, za fotografiju, scenografiju i vizuelne efekte.

Među glumačkim Oskarima nije bilo iznenađenja – slavili su oni na koje se i tipovalo. Sandra Bulok je nagrađena za glavnu ulogu u drami „Mrtav ugao”, Džef Bridžes je osvojio Oskara za glavnu ulogu u filmu „Ludo srce” o kantri muzičaru, u kategoriji sporedna muška uloga slavio je Kristof Valc za rolu u „Prokletnicima”, dok je Afro-Amerikanka Monik osvojila prestižno priznanje za epizodu u drami „Precious”, koja je nagrađena i Oskarom za adaptirani scenario.

Animirani film „Do neba” Pita Doktera osvojio je dva Oskara, za najbolji animirani film i originalnu muziku (Majkl Điaćino), dok je Oskar za najbolji strani film pripao argentinskom delu „Tajna u njenim očima” Huana Hozea Kampanele.

Najbolja originalna pesma je „TheWearyKind” koju su za potrebe filma „Ludo srce” napisali Ti Bon Barnet i Rajan Bingem, najbolji kostimi su u filmu „Mlada Viktorija”, Oskar za šminku pripao je akciji „Zvezdane staze”, a za najbolji dokumentarni film nagrađeno je delo „Skrovište” o aktivistima koji su otkrili zlostavljanje delfina u Japanu i uspeli da ga spreče.

Američki i svetski mediji utrkuju se u natpisima o trijumfu „Katanca” nad „Avatarom”, i novoj pobedi nezavisnog filma nad najkomercijalnijim delima holivudskih studija – „Katanac za bol” zaradio je u Americi samo 15 miliona dolara (koliko je i koštao), nasuprot dve i po milijarde dolara koliko je inkasirao „Avatar”.

Ketrin Bigelou (58), bivša supruga reditelja „Avatara” Džejmsa Kamerona, poznata je po tome što ne voli medijsku pažnju i intervjue, a navike je promenila radi filma o ratu u Iraku.

Bigelouva se najpre bavila slikarstvom, a potom se posvetila filmu, i diplomirala filmsku režiju na njujorškom Univerzitetu Kolumbija. Debitovala je filmom „TheLoveless” 1982, i jasno pokazala da se od nje mogu očekivati adrenalinski akcioni trileri. Usledili su „NearDark” (1987) o vampirima u Americi i triler o policajki koju progoni ubica – „Plavi čelik” iz 1989. kada se venčala sa rediteljem Džejmsom Kameronom. Njihov brak je trajao koliko i realizacija jednog filma – dve godine, posle čega je snimila „Tačku preloma” o dvostrukom identitetu agenta Ef-Bi-Aja i triler „Čudni dani” (1995), za koji je scenario napisao njen bivši suprug. Pre osam godina realizovala je „Podmornicu K-19” koja je doživela debakl, posle čega se posvetila obezbeđivanju sredstava za „Katanac za bol”.

Osvojivši Oskara za režiju i za najbolji film – kao producent, Ketrin Bigelou se preksinoć našalila da su joj to „najbolji pokloni koji je do sada dobila za 8. mart” i dodala:

– Ovi Oskari su osvojeni za 115.000 vojnika koji su još uvek u Iraku, za 120.000 vojnika koji su u Avganistanu, 30.000 povređenih i 4.000 onih koji se nisu vratili kućama – istakla je nagrađena rediteljka.

Ivan Aranđelović

----------------------------------------------------------------

Šta znači "The Hurt Locker”

NASIRIJA, IRAK – Povodom šest Oskara koje je osvojio film "The Hurt Locker”, agencija AP je intervjuisala američke vojnike u Iraku, od kojih je dobila objašnjenje šta znači izraz koji je upotrebljen za naslov.

Naslov filma može da znači više stvari, piše AP - od slenga američkih vojnika za tešku povredu preko mesta na koje niko ne želi da ode, do nebezbednog, zatvorenog prostora u kojem stručnjak za bombe može da se nađe kad naprava eksplodira.

Beta

[objavljeno: 08/03/2010.]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oskar 2010: Avatar ili Hurt Locker?

Izvor: B92, 07.Mar.2010, 19:15

Da li će "Avatar” Jamesa Camerona osvojiti Oskara za najbolji film ili će Kathryn Bigelow, rediteljka filma "The Hurt Locker" biti prva dama nagrađena priznanjem za najbolju režiju znaće se u noći između nedelje i ponedeljka, kada će u "Kodak Theatreu" u Los Anđelesu biti održana 82....

Nastavak na B92...

The Hurt Locker osvojio šest Oscara

Izvor: Kontra magazin, 08.Mar.2010

U istoriji dodele nagrada Oscar, koja traje 82. godine, rediteljka Kathryn Bigelow postala je prva žena kja je dobila Oscara za režiju. Ona je nagrađena za režiju filma The Hurt Locker koji je dominirao ovogodišnjom dodelom nagrada Američke filmske akademije odnevši šest nagrada. Ovaj ratni...

Nastavak na Kontra magazin...

The Hurt Locker – Avatar 6:3

Izvor: Deutsche Welle, 08.Mar.2010

Film „The Hurt Locker“ osvojio je šest Oskara i tako, ne samo do nogu potukao favorizovani „Avatar“, već i rediteljki Ketrin Bigelou doneo titulu prve žene u istoriji koja je dobila Oskara za režiju.

Nastavak na Deutsche Welle...

Istorijski uspeh Ketrin Bigelou

Izvor: TV Avala, 08.Mar.2010

Ketrin Bigelou (Kathryn Bigelow), koja je sinoć dobila Oskara za najbolji film i režiju za "The Hurt Locker", atipična je rediteljka sa kratkom filmografijom, koju čine isključivo trileri i akcione priče.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.