Sukob ruskih ”oskaronosaca”

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob ruskih ”oskaronosaca”

21.09.2011. -

U ruskim kinematografskim krugovima razbuktao se skandal. Predmet konflika je kandidovanje filma Nikite Mihalkova Varljivo sunce-2: Citadela za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

Kao pretendente za Oskara u nominaciji Najbolji film na stranom jeziku ruska Oskarovska komisija je na konačnom zasedanju 19. septembra razmatrala tri filma: Faust Aleksandra Sokurova, koji je upravo dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Zlatnog lava u Veneciji, Jelenu Andreja Zvjaginceva, nagrađenu specijalnom nagradom žirija Posebni pogled na 64. Kanskom festivalu, i završni deo dilogije Nikite Mihalkova Varljivo sunce-2: Citadela. Većina članova žirija u čijem sastavu su ulgedni kritičari, glasalo je za Ciadelu. Sa rezultatima glasanja se ne slaže predsednik komiteta Vladimir Menjšov. Čuveni režiser, dobitnik Oskara 1981. godine za film Moskva suzama ne veruje, odbio je da potpiše konačni protokol i insistira na revidiranju rezultata glasanja. Razloga su dva. Formalni — odsustvo kvoruma na zasedanju komiteta. Ali mnogo je važnija suština pitanja: Vladimir Menjšov podvrgava sumnji pravednost donete odluke, pošto smatra da sudbina filma u distribuciji i odzivi kritičara ne dokazuju njegovu ozbiljnost.

U ruskoj štampi i etru odmah je započela polemika na temu da li će biti ponovnog glasanja. Protiv revidiranja odluka komiteta zalaže se, na primer, filmski teoretičar Kiril Razlogov, koji je učestvovao u glasanju. U intervjuu za Glas Rusije on je napomenuo da je Nikita Mihalkov već dobio Oskara 1994. godine. Tada je zlatnu statuetu dobio njegov film Varljivo sunce. Posle skoro 20 godina režiser je snimio nastavak filmske epopeje o sudbini sovjetskog visokog oficira Sergeja Kotova, koji se sada odvija u kontekstu događaja Drugog svetskog rata.

Pisao sam o tom filmu — o prvom i drugom delu. Za razliku od mnogih mojih kolega, smatram da je prvi deo neverovatno zanimljiv i smeo. Upravo svojom smelošću on je nervirao okolinu. A u drugom delu režiser prelazi na paneteističko viđenje sveta koje je više odgovaralo kritici i publici. Zato su odzivi bili pozitivniji prema Citedali nego prema Predočekivanju. Delo je dostojno, ali za razliku od drugih filmova Nikite Mihalkova nije sračunato na to da se svima dopadne.

Po mišljenju Kirila Razlogova, ponovno glasanje će dovesti do istih rezultata, samo će članovi komiteta biti još iritiraniji time što na njih vrše pritisak i broj ljudi koji podržavaju Citadelu će se uvećati.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.