Šta nas sve očekuje na ovogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jan.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nas sve očekuje na ovogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa (VIDEO)

Nekoliko dana pre dodele Zlatnih globusa, najcenjenijih američkih filmskih nagrada nakon Oskara, u Holivudu je sve napetije, a kao jedan od mogućih favorita pominje se film "Birdman", koji je i dobio najviše nominacija.

Komedija meksičkoga reditelja Alehandra Inaritua o bivšem glumcu u filmovima o super-junacima koji želi da se proslavi i u pozorištu, dobila je sedam nominacija za nagradu koju dodeljuje Udruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << stranih novinara u Holivudu. (HFPA).

Film, gotovo ceo snimljen u jednom brodvejskom pozorištu, nominovan je u kategoriji najbolje komedije, a Majkl Kiton nominovan je za najbolju mušku glavnu ulogu. Ema Ston i Edvard Norton nominovani su za Zlatne globuse u kategorijama sporednih glumaca, a film je nominovan i za najbolju režiju, najbolji filmski scenario i najbolju muziku. Ipak, stručnjaci nisu tako sigurni u prognozama kao prošle godine, kada je film "Dvanaest godina ropstva" bio u velikoj prednosti pred ostalima.



"Birdmanu" u kategoriji najbolje filmske komedije konkurišu "Grand Budapest Hotel" Vesa Andersona, "U šumi", "Pride" i "St. Vincent".

"U kategoriji filmske drame takmiče se "Boyhood" Ričarda Linklatera, jedinstven film koji prati dvanaest godina odrastanja dečaka i "Igra imitacije", film o britanskom matematičaru Alanu Turingu, koji imaju po pet nominacija. Ali, u toj su im kategoriji vrlo blizu "Selma", "Teorija svega" i "Foxcatcher: priča koja je šokirala svet", ocenjuje producent i predavač na Školi za pozorište, film i televiziju UCLA.

"Birdman" je već dobio najveći broj nominacija za nagradu Društva glumaca, a i nalazi se među najboljim dugometražnim filmovima po izboru američkih producenata i osvojio je nagradu za najbolji nezavisni film.

U konkurenciji dramskih glumaca nominovani su komičar Stiv Karel koji je napravio potpuni zaokret u karijeri prihvativši ulogu milijardera Džona DuPonta u filmu "Foxcatcher" i Benedikt Kumberbaš koji u filmu "Igra imitacije" glumi Turinga, matematičara zaslužnog za dešifrovanje nacističkog sastava komuniciranja. U istoj konkurenciji nominovani su i Džejk Džilenhal za ulogu sociopate koji postaje TV reporter u filmu "Noćne hronike", David Ojelovo za ulogu Martina Lutera Kinga u filmu "Selma" i Edi Redmajn za ulogu Stivena Hokinga u filmu "Teorija svega".



Uz Majkla Kitona, Zlatnom globusu za najboljega glumca u komediji mogu se nadati Ralf Fajns ("Grand Budapest Hotel"), Bil Marej ("St. Vincent"), Hoakin Finiks ("Skrivena mana") i Kristof Volc ("Velike oči").

U ženskoj konkurenciji ističe se Džulijen Mur sa dve nominacije - za glavnu ulogu u komediji ("Karta do zvezda") i u drami "Still Alice" za ulogu žene obolele od Alchajmerove bolesti.

Uz Mur, u kategoriji najboljih dramskih glumica nominovane su i Dženifer Eniston ("Cake"), Felisiti Džons za ulogu Hokingove žene u filmu "Teorija svega", Rozamund Pajk ("Nestala") i Riz Viterspun ("Wild"), dok se za titulu najbolje komičarke takmiče Ejmi Adams ("Velike oči"), Emili Blunt ("U šumi"), Helen Miren ("Indijski začin na francuski način") i Kuvanšen Vilis("Annie).

Za Zlatni globus u konkurenciji stranog filma nominovani su švedski film "Turist", izraelski "Gett", poljsko-danska koprodukcija "Ida", ruski "Levijatan" i estonski "Mandariindid".



Zlatni globusi dodeljuju se i za televizijska ostvarenja pa je tako miniserija "Fargo" dobila pet nominacija, a odmah iza nje je "Pravi detektivi" sa četiri.

U kategoriji najbolje komične serije nominovane su "Devojke", "Džejn devica", "Narandžasta je nova crna", "Silicijumska dolina" i "Transparent", dok su "Afera", "Downton Abbey", "Igra prestola", "Dobra žena" i "Kuća od karata" nominovane u kategoriji najbolje dramske serije.

Dodela 72. Zlatnog globusa održaće se u nedelju, 11. januara a treću godinu zaredom vodiće je Tina Fej i Ejmi Poler.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.