Robert Rodrigez: Nikad neću dobiti Oskara

Izvor: B92, 22.Okt.2013, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robert Rodrigez: Nikad neću dobiti Oskara

Američki reditelj Robert Rodrigez, najpoznatiji po krvavom akcionom trileru "Mačeta", svestan je da mu njegova ostvarenja neće nikada doneti Oskara.

Iako je njegov rediteljski stil često upoređivan sa radom Oskarovca Kventina Tarantina, koji je i njegov bliski prijatelj, Rodrigez sa smeškom podseća da nikada nije čak ni nominovan za tu prestižnu nagradu.

"Toliko toga sam postigao u karijeri što je popuno drugačije od Holivuda, ali oni mi čak ni za to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne daju nagradu", kazao je u razgovoru za AFP za vreme trajanja Filmskog festivala u Morelji, na zapadu Meksika.

"Nema šanse da dobijem Oskara", dodao je Rodrigez koji je zbog neslaganja sa pravilima napustio Američko udruženja filmskih reditelja (DGA).

Braneći svoj način rada, on tvrdi da se od "filmova očekuje pre svega da budu zabavni" i da ukoliko želi da napravi nešto što je van uobičajenog, reditelj mora da ignoriše holivudska pravila i krene "neortodoksnim putem".

Rodrigez je prvi put skrenuo pažnju na sebe 1992. niskobudžetnim ostvarenjem "El Mariaći" o meksičkom muzičaru koji se oružjem suprotstavlja bandi gangstera. Film je osvojio nagradu na Sandens festivalu.

Među njegovim zapaženijim filmovima koji su potom usledili su vampirski triler "From Dusk Till Dawn", mračni akcioni film "Grad greha" i dečji serijal "Deca špijuni".

Njegovo najnovije ostvarenje "Maćete Kills", u kojem pored Denija Treha igra plejada poznatih imena - Mel Gibson, Mišel Rodrigez, Sofija Vergara, Čarli Šin, Džesika Alba i Lejdi Gaga, nastavak je svetskog hita "Mačete" koji danas ima kultni status među ljubiteljima akcionih filmova.

Rodrigezovi filmovi su često mešavina američkog i meksičkog duha, budući da je sam Teksašanin meksičkog porekla.

"S obzirom da sam Meksikanac i Amerikanac, volim da kombinujem te dve strane", objašnjava reditelj.

"Mogu da snimim pravi američki film, kao i pravi meksički film, ili nešto između. A ja volim to nešto između u kom ima pomalo od jednog i drugog", kazao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.