Preminuo legendarni poljski režiser

Izvor: Mondo, 10.Okt.2016, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo legendarni poljski režiser

Andržej Vajda, dobitnik Zlatne palme i počasnog Oskara, umro je u 91. godini.

Poljski režiser Andržej Vajda (90) preminuo je u bolnici usled otkazivanja respiratornog sistema, a prethodnih nedelju dana bio je u veštački izazvanoj komi.

Filmom je počeo da se bavi nakon što ga poljska vojska nije prihvatila u svoje redove 1939. godine, a prvi veći uspeh postigao je filmom "Kanal" iz 1957, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je predstavljao prikaz ustanka poljskih partizana protiv nacista. Film je nagrađen posebnim priznanjem žirija u Kanu.



Izvor: YouTube

Sledeće godine, film "Pepeo i dijamanti" zacementirao je njegovu poziciju u filmskom svetu. Sedamdesetih se okrenuo poljskoj književnosti kao inspiraciji i snimio filmove "Breza", "Venčanje" i "Obećana zemlja".

Posle još nekoliko uspešnih ostvarenja, 1980. nagrađen je Zlatnom palmom u Kanu za film "Čovek od gvožđa" o usponu antikomunističkog radničkog pokreta Solidarnost. Nagrada i pažnja koju su mu mediji poklonili doveli su do toga da izbegne zatvor od strane komunističkog režima.

Naredne filmove "Danton", "Ljubav u Nemačkoj" i "Opsednuti" snimao je van Poljske, a nakon pada komunizma vratio se ratnim pričama rodne zemlje.

Posebnu pažnju javnosti privukao je filmom "Katin", o svom ocu Jakubu Vajdi koji je zajedno sa 22.000 vojnika ubijen od strane sovjetskih snaga u šumi Katin.

Pre 16 godina, nagrađen je počasnim Oskarom za životno delo.

Prošle godine režirao je svoj poslednji film, "Powidoki", ovogodišnjeg poljskog kandidata za Oskara.



Izvor: YouTube

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.