Preminuo američki pisac i scenarista Vilijam Goldman (VIDEO)

Izvor: Beta, 16.Nov.2018, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo američki pisac i scenarista Vilijam Goldman (VIDEO)

Američki pisac i scenarista, dobitnik dva prestižna Oskara, Vilijam Goldman preminuo je u Njujorku, saopštila je njegova ćerka, prenela je agencija AP. Goldman (87) osvojio je dva Oskara, za najbolji originalni scenario filma "Buč Kesidi i Sandens Kid" (1969) sa Polom Njumenom i Robertom Retfordom, kao i za najbolji adaptirani scenario za ostvarenje "Svi predsednikovi ljudi" (1976) s Redfordom i Dastinom Hofmanom. Goldman je napisao pet romana i nekoliko pozorišnih predstava koje su igrane na Brodveju. Njegov roman "Marathon Man" je ekranizovan a u autobiografskoj knjizi o žitovotu u Holivudu je ostala čuvena rečenica u Holivudu "niko ništa ne zna". Nastavio je karijeru kao pisac scenarija. Za ekran je adaptirao još nekoliko svojih knjiga, kao što su "A Bridge too far" i "The Princess Fair".
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013,   Nju Jork

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo slavni oskarovac Vilijam Goldman

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Nov.2018, 00:06

Slavni američki pisac i scenarista Vilijam Goldman, koji je za filmove "Butch Cassidy and the Sundance Kid" i "Svi predsjednikovi ljudi" nagrađen Oskarom, preminuo je u 87. godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

SAVLADALA GA OPAKA BOLEST Preminuo scenarista filma "Buč Kasidi i Sandens Kid"

Izvor: Blic, 17.Nov.2018

Poznati američki scenarista, dobitnik dva Oskara, Vilijam Goldman umro je u petak u Njujorku u 88. godini od raka debelog creva i upale pluća, saopštila je njegova porodica.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.