Preminuo Oskar Danon

Izvor: RTS, 18.Dec.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Oskar Danon

Prvi direktor beogradske opere posle Drugog svetskog rata, dirigent i kompozitor Oskar Danon, umro je u 96. godini. Diplomirao je dirigovanje i kompoziciju na Praškom državnom konzervatorijumu, a filozofiju je doktorirao na Karlovom univerzitetu u Pragu.

Proslavljeni dirigent i kompozitor Oskar Danon, prvi direktor Opere i Baleta Narodnog pozorišta posle Drugog svetskog rata i posleratni osnivač Beogradske filharmonije, preminuo je u Beogradu u 96. godini, saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je nacionalni teatar.

Danon je bio direktor Opere i Baleta Narodnog pozorišta od 1944. do 1959. godine, a nakon toga i umetnički direktor i stalni gost dirigent.

Prošle godine, u februaru, u ovoj kući maestro Danon je proslavio 95. rođendan. Predstavljen je CD sa operom "Don Kihot", iz riznice Opere Narodnog pozorišta, snimak napravljen u bečkoj Štac operi, janura 1964. godine kao podsećanje na "zlatne godine" Opere i Baleta Narodnog pozorišta, za koje je bio veoma zaslužan.

Povodom smrti maestra Danona, nacionalni teatar je saopštio da je on svojim znanjem, umetničkim i profesionalnim radom doveo beogradsku operu i balet u sam vrh evropskog izvođačkog stvaralaštva.

Po odlasku iz Narodnog pozorišta ostvario je i značajnu samostalnu međunarodnu karijeru od preko 2.000 nastupa u najuglednijim operskim kućama i koncertnim salama širom Evrope, u Americi, Japanu i mnogim drugim zemljama, a snimci njegovih interpretacija velikih operskih i koncertnih dela svetske i domaće muzike sa orkestrima kao što su Londonska i Češka filharmonija i danas su dostupni u produkciji poznatih svetskih muzičkih kuća.

Danon je rođen u Sarajevu 7. februara 1913. godine u građanskoj jevrejskoj porodici.

Diplomirao je dirigovanje i kompoziciju na Praškom državnom konzervatorijumu, a filozofiju je doktorirao na Karlovom univerzitetu u Pragu.

Poznat po izuzetnoj energiji, Danon je u toku svoje bogate umetničke karijere bio šef dirigent Ljubljanske filharmonije i Simfonijskog orkestra Radio Zagreba, redovni profesor Muzičke akademije u Beogradu. Nastupao je širom sveta, od Milanske skale do Bečke opere i snimao za najpoznatije diskografske kuće.

Do samog kraja života Danon je budno pratio sve važnije muzičke događaje na kojima se mogao sresti u Beogradu.

Datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.