Preminuo Luj Žarden

Izvor: SEEcult.org, 16.Feb.2015, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Luj Žarden

Francuski glumac Luj Žarden (Louis Jourdan), holivudska zvezda 50-ih, preminuo je u svojoj kući u Los Anđelesu u 93. godini.

Najpoznatiji po ulozi u mjuziklu “Žiži” (1958), višestrukom dobitniku Oskara, Žarden je upamćen i po ulogama negativaca u niz filmova, uključujući “Oktopusi” (1983) iz serijala o Džejmsu Bondu.

Žiži” je bio jedan od najvećih filmova 50-ih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << godina, u kojem je Žarden igrao s Brižit Bardo (Brigitte Bardot), Grejs Keli (Grace Kelly) i Frenkom Sinatrom (Frank).

Među njegovim filmovima je i “Paradin slučaj” Alfreda Hičkoka (Hitchcock) iz 1947.

Rođen u Marseju, počeo je glumačku karijeru u Francuskoj, a potom je nastavio u SAD.

Njegova rana karijera u Francuskoj bila je prekinuta Drugim svetskim ratom. Odbio je da igra u nacističkim propagandnim filmovima i pridružio se Pokretu otpora.

Dobitnik je francuskog ordena Legije časti (2010).

Zbog uloga kojima je često kapitalizovao svoj francuski šarm, sam je za sebe rekao svojevremeno da predstavlja holivudski “francuski kliše”.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.