Preminuo Erik Sigal

Izvor: RTS, 20.Jan.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Erik Sigal

Scenarista filma "Ljubavna priča" Erik Sigal preminuo je u Londonu u 73. godini od srčanog udara. Svetsku slavu stekao je kao pisac scenarija "Ljubavne priče", melodrame iz 1970. godine koja je imala 7 nominacija za Oskara.

Američki profesor književnosti i scenarista Erik Sigal, koji je svetsku slavu stekao romanom "Ljubavna priča", umro je u 73. godini od srčanog udara, saopštila je njegova ćerka. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Frančeska Sigal je navela da je njen otac umro u nedelju, u svom domu u Londonu i da je sahranjen u utorak, prenele su agencije.

Piščeva ćerka je dodala je on poslednjih 25 godina bolovao od Parkinsonove bolesti.

Erik Sigal je predavao na univerzitetu Jejl kad je napisao "Ljubavnu priču" po kojoj je 1970. godine snimljen filmski hit u kojem su igrali Rajan O'Nil i Ali Mekgro.

To je priča o Oliveru, studentu iz dobrostojeće porodice koji se, uprkos protivljenju oca, ženi Dženifer, devojkom skromnog porekla koja ubrzo umire od leukemije. Tragedija potom zbližava oca i sina.

Film je imao sedam nominacija za Oskare - uključujući one za najbolji film, Sigal za scenario, za režiju i glavne uloge, ali je dobio samo jednu pozlaćenu statuetu - za muziku koju je napisao Henri Mansini.

Frančeska Sigal je u jednom tekstu objavljenom 2008. ispričala kako je literarni agent njenog oca pokušao da ga odgovori od pisanja "Ljubavne priče" u strahu da će to uništiti njegovu reputaciju scenariste "mačo" akcionih filmova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.