Poseta Orbana nije presedan

Izvor: NaDlanu.com, 09.Mar.2012, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta Orbana nije presedan

BEOGRAD, 9. marta 2012. (Beta) - Ambasador Madjarske u Srbiji Oskar Nikovic u petak je rekao da poseta madjarskog premijera Viktora Orbana Srbiji uoči izbora, na poziv Saveza vojvodjanskih Madjara, nije neuobičajena, već je to podstrek za vojvodjanske Madjare i znak da izmedju Srbije i Madjarske više nema sumnjičavosti.

BEOGRAD, 9. marta 2012. (Beta) - Ambasador Madjarske u Srbiji Oskar Nikovic u petak je rekao da poseta madjarskog premijera Viktora Orbana Srbiji uoči izbora, na poziv Saveza vojvodjanskih Madjara, nije neuobičajena, već je to podstrek za vojvodjanske Madjare i znak da izmedju Srbije i Madjarske više nema sumnjičavosti."Ako neko može da optuži Orbana za mešanje, onda je to druga madjarska partija (u Vojvodini), jer madjarska stranka nije konkurent velikim srpskim paritjama", rekao je Nikovic u Beogradu, na predavanju u Institutu za medjunarodnu politiku i privredu o prioritetima spoljne politike Madjarske prema Srbiji i Balkanu.Nikovic je rekao da je premijer Madjarske obećao da će doći u Vojvodnu krajem aprila, na poziv predsednika SVM Ištvana Pastora.On je rekao da razume primedbe manjih madjarskih stranaka jer se Orban nije uključio u njihove kampanje, ali je ocenio da će se podrškom SVM-u, kao najvećoj stranci, izbeći rasipanje glasova.Ambasador je dodao da to nije jedinstven primer da političar jedne zemlje pruža podršku stranci u drugoj zemlji. "To je siguran znak da izmedju Madjarske i Srbije nema više ljubomore ili sumnjičavosti", rekao je on i istakao da dve zemlje svoje manjine ne smatraju više isključivo unutrašnjim pitanjem.Nikovic je dodao da Srbija i Madjarska imaju zajednički komitet za pitanja manjina u kojem se, kako je naveo, "ne samo toleriše, već i traži i podstiče da matična zemlja izrazi zanimanje i brigu za doborobit pripadnika svoje manjine u drugoj zemlji".

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.