Izvor: Radio 021, 27.Feb.2020, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polanski ne dolazi na dodelu francuskih Oskara

Francusko-poljski reditelj Roman Polanski neće prisustvovati 45. ceremoniji dodele Cezara, francuskih Oskara, u petak kada feministi planiraju da demonstiraju protiv 12 nominacija za njegov film "Optužujem" (J'Accuse), objavio je on u tekstu prosleđenom agenciji Frans pres.

"Sa žaljenjem donosim ovu odluku, da se ne suočim sa samoproklamovanim sudom javnog mišljenja spremnim da pogazi principe pravne države da bi ponovo nesmetano trijumfovalo iracionalno", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je reditelj koji je optužen za silovanje.

Protesti su podstaknuti novim optužbama za silovanje upućenim protiv njega. Aktivisti za ženska prava pozvali su na bojkot ceremonije Cezar u petak i oblepili su grafitima i plakatima mesto gde se održava dodela i sedište Akademije koja dodeljuje nagrade.

Uprava francuske Akademije koja dodeljuje filmske nagrade Cezar, kolektivno je podnela ostavku 13. februara. Ostavka je stigla svega 15 dana pre godišnje svečane dodele tog priznanja, usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko Polanskog.

Polanski je u saopštenju rekao da mu nekoliko dana postavljaju pitanje da li će doći na ceremoniju dodele Cezara, a da on postavlja pitanje kako može da dođe. Rekao je da se već zna kako će se odvijati to veče, i da se ceremonija pretvara u "javni linč". U osvrtu na nove optužbe protiv njega on je rekao da "izmišljotine nezdravih umova danas prihvataju kao dokazane činjenice".

Polanski je rekao da pre svega treba da zaštiti svoju suprugu i svoju decu koji su suočeni sa uvredama i napadima i da sa žaljenjem donosi odluku da ne dođe na ceremoniju. Očekuje se napeta 45. ceremonija dodele Cezara posle ostavke uprave Akademije i poziva feminista na demonstracije protiv 12 nominacija za film Polanskog "Optužujem" (J'Accuse). Polanskog američke vlasti ne prestaju da gone po celom svetu za silovanje maloletnice 1977, tada trinaestogodišnje Samante Gejli jer po američkim zakonima to krivično delo ne zastareva. U SAD su se nedavno pojavile nove optužbe protiv Polanskog za silovanje.

Prošle godine je jedna Francuskinja optužila Polanskog da je silovao 1975. godine, on je to negirao, a optužbe su zastarele za vođenje istrage. Međutim, zbog optužbi on je drugačije gledan u Francuskoj gde je dugo tretiran kao vodeći reditelj uprkos optužbi o silovanju u SAD. Više feminističkih udruženja koji ne prihvataju da reditelj bude nagrađen pozvale su na demonstracije u petak ispred sale Plejel u centru Pariza gde se održava ceremonija.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Danas dodela francuskih filmskih nagrada „Cezar“, Polanski ne dolazi

Izvor: Danas, 28.Feb.2020, 09:28

U Parizu će danas biti održana 45. dodela Cezara, nagrada francuske Akademije filmske umetnosti, ali cerominiji neće prisustvovati kultni reditelj Roman Polanski čiji je film "J'accuse" (Optužujem) favorit sa 12 nominacija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.