Počeo Silafest

Izvor: RTS, 03.Sep.2015, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Silafest

U Velikom Gradištu počeo je sedmi Silafest, međunarodni festival turističkog i ekološkog filma. To je prvi festival u Srbiji, koji je ugostio jednog oskarovca.
Predsednik žirija na sedmom Festivalu turističkog i ekološkog filma Silafest u Velikom Gradištu je poljski producent Zbignjev Žmudski dobitnik oskara 2008. godine, za animirani film "Petar i vuk". Film je rađen u stop mošn animaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a inspirisan je istoimenim delom Prokofijeva.

"Kada smo započeli izradu ovog filma insipiracija je došla od engleskog režisera Stivensona koji je naš britanski partner. Prokofijevljev "Petar i vuk" je najbolji za animaciju. Zbog toga smo uradili ovaj projekat u stop animaciji, jer je crtani film bio urađen jako davno, ali nikada nije urađen u stop animaciji", kaže Zbignjev Žmudski i dodaje da pošto je animacija apstraktna umetnost, filiozofske poruke mnogo lakše stižu do ljudi.
U revijalnom delu festivala, prikazan je Žmudskijev film Deni boj, koji po njegovim rečima predstavlja kritiku totalitarizma i savremene dominantne ideologije, takozvane političke korektnosti.
Od ukupno 180, u zvaničnoj konkurenciji Silafesta biće prikazano 55 turističkih i ekoloških filmova iz celog sveta.
"Prošle godine sam bio član žirija. Dolazim ovde zato što ima dobrih filmova, lepa je atmosfera, dobra organizacija i lepo je biti na Srebrnom jezeru", kaže autor iz Bosne i Hercegovine, Hasan Arnautović.
Savet festivala turizam tumači u najširem smislu te reči.
"Turizam i ekologija su vezani. Ovo je festival turističkog i ekološkog filma. Mi smo zaboravili odavno da bez čiste životne sredine ne postoji turizam. Moramo da se držimo toga. To su neka pravila Svetske turističke organizacije koja kaže: "Tamo je čisto, tamo će turisti doći", ističe izvršni producent festivala Boško Savković.
Veliko Gradište je domaćin Silafesta već sedam godina. Trude se da na ličnom primeru podrže duh festivala.
"Mi važimo za mesto koje ima čistu životnu sredinu koju zaista neguje i čuva, a pritom smo turističko mesto. Tako da smo te dve nauke spojili i usaglasili da one zaista funkcionišu", kaže Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Velikog Gradišta.
Festival turističkog i ekološkog filma, Silafest, završava se u petak, kada će biti dodeljene i nagrade najuspešnijim autorima.
rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.