Po 10 nominacija za „Gravitaciju” i „Američku prevaru”

Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po 10 nominacija za „Gravitaciju” i „Američku prevaru”

BEVERLI HILS – Svemirski triler „Gravitacija” i drama-komedija o prevarantima „Američka prevara” dobili su po 10 nominacija za nagrade Američke akademije za film - Oskare, dok je „12 godina ropstva” nominovano u devet kategorija.

U kategoriji najbolji film nominovano je devet ostvarenja: „12 godina ropstva”, „Američka prevara”, „Kapetan Filips”, „Dallas Buyers Club”, „Gravitacija”, „Ona”, „Nebraska”, „Philomena”, „Vuk sa Vol strita”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
U godini za koju mnogi kažu da je jedna od najboljih za film, zanimljivo je da Akademija nije iskoristila mogućnost da nominuje 10 ostvarenja za najbolji film već je izabrala manje. Takođe je interesantno da je iz nominacija izuzet film braće Koen „Inside Llewyn Davis”, koji je pokupio neke nagrade udruženja kritičara.

Triler o somalijskim piratima „Kapetan Filips”, priča o AIDS aktivistima „Dallas Buyers Club”, komedija „Nebraska” nominovani su u po šest kategorija, dok je Skorsezeova priča o pohlepi na berzi „Vuk sa Vol strita” nominovana u pet kategorija kao i duhovita ljubavna priča iz kompjuterske ere „Ona”.

U trci za najboljeg režisera su: Dejvid O. Rasel (Američka prevara), Alfonso Kuaron (Gravitacija), Aleksandar Pejn (Nebraska), Stiv Mekvin (12 godina ropstva) i Marti Skorseze (Vuk sa Vol strita).

Kritičari, poznavaoci prilika ali i kladioničari u ovakvoj „podeli” još uvek ne mogu da izaberu favorita. Možda nešto više šansi ima Kuaron a manje Pejn ali je, kažu stručnjaci, tu reč o nijansama.

Za najbolju glumicu nominovane su Ejmi Adams (Američka prevara), Kejt Blančet (Blue Jasmine), Sandra Bulok (Gravitacija), Džudi Denč (Philomena) i Meril Strip (August: Osage County).

Za najboljeg glumca nominovani su: Kristijan Bejl (Američka prevara), Brus Dern (Nebraska), Leonardo DiKaprio (Vuk sa Vol strita), Čivetel Edžiofor (12 godina ropstva), Metju Mekonahi (Dallas Buyers Club).

U trci za Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu su Seli Hokins (Blue Jasmine), Dženifer Lorens (Američka prevara), Lupita Njong"o (12 godina ropstva), Džulija Roberts (August: Osage County), Džun Skvib (Nebraska)

Za najbolju sporednu mušku ulogu nominovani su: Barhad Adbi (Kapetan Filips), Bredli Kuper (Američka prevara), Majkl Fasbender (12 godina ropstva), Džona Hil (Vuk sa Volstrita), Džared Leto (Dallas Buyers Club).

Meril Strip je zacementirala svoj status najnominovanije glumice 18 nominacijom za Oskara za ulogu pijane i otrovne majke porodice u filmskoj adaptaciji komada „Avgust u okrugu Osidž”.

Glavne konkurentkinje su joj Bulokova za ulogu astronauta izgubljenog u svemiru u „Gravitaciji” i Kejt Blančet za ulogu osiromašene bogatašice u Vudi Alenovom filmu „Blue Jasmine”, naročito ako se ima u vidu da je pre nekoliko dana dobila Zlatni globus za tu rolu.

Osmoro glumaca nominovanih u glumačkim kategorijama su prvi put nominovani, uključujući Edžiofora koji igra slobodnog crnca prodatog u ropstvo. Njegov glavni takmac biće, ako je suditi po mišljenju kritičara, Mekonahi za ulogu neobičnog borca za prava obolelih od AIDS-a u „Dallas Buyers Club”.

Kada je reč o sporednim ulogama, Džared Leto ima najviše šansi za Oskara, naročito imajući u vidu da je početkom sedmice dobio Zlatni globus za ulogu transeksualca u „Dallas Buyers CLub”. U kategoriji najbolje sporedne ženske uloge, žestoka trka biće, kako se čini, između Dženifer Lorens i Lupite Njong'o.

Za najbolji strani film nominovana su ostvarenja: „Velika lepota” - film Paola Sorentina koji će biti prikazan i na ovogodišnjem Kustendorfu, beligijski „Krah razbijenog kruga” koji se do nedavno prikazivao u Dvorani kulturnog centra Beograda, danski „The Hunt”, „The Missing Picture” iz Kambodže i palestinsko ostvarenje „Omar”.

Za Oskara za najbolji adaptirani scenario nominovani su: Ričard Linklater, Žuli Depli i Itan Hok za treći deo, za sada, trilogije „Pre ponoći”, Bili Rej za „Kapetana Filipsa”, Stiv Kugan i Džef Pop za „Philomena”, Džon Ridli za „12 godina ropstva”, Terens Vinter za „Vuk sa Vol strita”.

Za najbolji originalni scenario nominovani su: Erik Vorner Singer i Dejvid O. Rasel za „Američku prevaru”, Vudi Alen za „Blue Jasmine”, Kreg Borten i Melisa Valak za „Dallas Buyers Club”, Spajk Džonz za „Ona” i Bob Nelson za „Nebrasku”.

Za najbolji animirani film nominovani su: „Kruds”, „Grozan ja 2”, „Zaleđeno kraljevstvo”, „Ernest&Celestine”, i „The Wind Rises”.

U kategoriji najbolji dugometražni film našla su se ostvarenja „The Active Killing”, „Cutie and the Boxers”, „Dirty Wars”, „The Square” i „20 Feet from Stardom”.

Za u trci za Oskara za najbolju pesmu su „Alone Yet Not Alone” Brusa Brugtona i Denisa Spigela iz istoimenog filma, „Happy” Farela Vilijamsa iz „Grozan ja 2”, „Let it Go” Kristen Anderson Lopez i Roberta Lopeza iz „Zaleđenog kraljevstva”, „The Moon Song” Karen O i Spajka Džonza iz filma „Ona” i „Ordinary Love” Pola Hjusona, Dejva Evansa, Adama Klejtona i Leri Malena iz filma „Mandela: Long Walk To Freedom”.

Dodela 86.Oskara biće organizovana 2. marta u Dolbi teatru u Los Anđelesu, a voditelj će biti Elen DeDženeris.

Tanjug

objavljeno: 16.01.2014.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Favoriti kladioničara za Oskare: Kuaron, 12 godina ropstva

Izvor: Press, 17.Jan.2014, 11:57

Kladioničari u Las Vegasu tvrde da film "12 godina ropstva" ima najviše šansi da osvoji Oskara za najbolji film na dodeli nagrada Američke akademije 2. marta.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.