Pistorijus pred sudom, čeka kaznu

Izvor: B92, 12.Okt.2014, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pistorijus pred sudom, čeka kaznu

Suđenje južnoafričkom atletičaru Oskaru Pistorijusu za ubistvo Rive Stenkamp biće završeno u ponedeljak izricanjem presude.

Sudija Tokosile Masipa je odbacila optužbe za ubistvo sa predumišljajem i ubistvo, konstatovala je da je Pistorijus bio "nemaran", da je učinio ubistvo iz nehata, a posle dana pauze on je proglašen krivim za ubistvo iz nehata.

Sudija Masipa je imala pet opcija, mogla je da ga osudi za ubistvo s predumišljanjem, za ubistvo, ubistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz nehata, upotrebu vatrenog oružja na otvorenom prostoru i ilegalno posedovanje vatrenog oružja.

Od prve do poslednje opcije moguće kazne su se drastično razlikovale, za ubistvo s predumišljajem Pistorijus je mogao da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora uz mogućnost da posle 25 godina podnese zahtev za pomilovanje.

Sudija je navela da je najveći problem u slučaju bilo utvrditi da li je Pistorijus ubio Stenkampovu s predumišljajem, odnosno da li je on nameravao da to uradi.

Odluka o konačnoj presudi je držana u tolikoj tajnosti da upućeni izvori navode da uvid u presudu nisu imali ni službenici suda, već, navodno, samo sudija Masipa.

Pistorijus je u februaru 2013. godine ubio iz vatrenog oružja devojku Rivu Stenkamp u svojoj kući u Pretoriji.

Javno tužilaštvo tražilo je da se Pistorijus osudi zbog ubistva s predumišljajem, dok je odbrana tvrdila da je on ubio svoju devojku hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupatila, misleći od nje da je provalnik.

Tragedija se dogodila u ranim jutarnjim časovima u Pistorijusovoj kući u Pretoriji, a mediji tvrde da je devojka htela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih. Policija je potvrdila da je 26-godišnji sprinter više puta pogodio Revu Stenkamp (30) hicima iz pištolja u glavu i ruku. Njihova veza trajala je od novembra.

Pistorijus je iz svoje kuće, uz pratnju kolone policijskih vozila i brojnih medijskih ekipa, prebačen u bolnicu, gde je podvrgnut toksikološkim nalazima. Ranije je javljano da je Pistorijus u potpunosti sarađivao s policijom.

Agencije su prenosile i da je portparolka policije Deniz Beukes demantovala ranije medijske navode da postoje direktni svedoci tragedije, ali je potvrdila da su i ranije postojali "incidenti" u njegovoj kući.

"Pričamo o komšijama i ljudima koji su čuli nešto i ranije tokom večeri, ali i kada je došlo do pucnjave", rekla je ona, dok mediji dodaju da je zbog stope kriminala u Južnoj Africi uobičajeno da komšije zovu policiju zbog bilo čega sumnjivog.

Policija u Pretoriji je potvrdila i da poziv nakon tragedije nije uputio Pistorijus, nego "treća osoba".

Pistorijus, koji nema obe potkolenice, trči uz pomoć proteza od ugljeničnih vlakana, a prvi je čovek s obe amputirane noge koji je učestvovao na olimpijskim igrama. U Londonu je stigao do polufinala na 400 metara.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Pistorijus": Troje saslušano danas

Izvor: B92, 13.Okt.2014, 10:34

Bliži se kraj procesa i izricanje presude južnoafričkom atletičaru Oskaru Pistorijusu za ubistvo devojke Rive Stenkamp. Danas saslušana tri svedoka odbrane...Pistorijusu preti 15 godina zatvora, ali postoji mogućnost da bude uslovno kažnjen i osuđen na društveno-koristan rad...Očekuje se da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.