Pedeset pet godina hora „66 devojaka”

Izvor: RTS, 24.Dec.2018, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pedeset pet godina hora „66 devojaka”

Koncertom „Rastanak” u Šabačkom pozorištu, hor „66 devojaka” obeležio je 55. godišnjicu rada i 81. rođendan osnivača i dirigenta profesora Branka Đurkovića. Nastup je izazvao burne emocije i podsetio na njihove uspehe širom sveta.
Njihove soprane stručna kritika poredila je sa laserskim zrakom, poete sa smiljem i žuborom vode, a Oskar Davičo zapisao je da bi mogao do smrti da ih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sluša. Na koncertu „Rastanak” pred svojom publikom, među „66 devojaka” pevale su unuke i bake, predvođene maestrom Brankom Đurkovićem, vrsnim pedagogom beogradske Muzičke akademije.

„Hor je moj život, ne postoji dirigent na svetu koji je osnovao ansambl i sa njima ostao 40 godina. Koliko ja znam, bio je jedan Rumun maksimalno, a ja dozivljavam 55 godina sa horom. Ne zovu mene džabe Ginis dirigent”, objašnjava mr Branko Đurković, osnivač i dirigent hora „66 devojaka”.
Za Ginisa je i više od dve hiljade koncerata širom sveta i staž nekih članica koje u horu imaju treću generaciju naslednica.
„Moja majka i tetka su pevale u ovom horu, davnih 70ih godina. Ja pevam u ovom horu 27 godina punih, moja deca”, navodi novinarka Elena Božić.

„To je jednostavno život koji mora da se proživi, da bi se shvatila lepota koju nosi sa sobom”, kaže advokatica Milena Vasilić Stojčić, a profesorka muzike Verica Mitrović dodaje: „Hor sa ovoliko duše ne postoji pod kapom nebeskom! Čast mi je!”
Tokom godina, u horu je pevalo 2.360 stalnih članica koje su interpretacijom zadivile svet. Samo Mokranjčevu „Tebe poem” izvele su više od 500 puta.
„Radi se o surovoj disciplini. Na prostoru bivše Jugoslavije, ja sam bio na trideset takmičenja i nijednom nisam bio drugi”, kaže Branko Đurković.

Osim ovog, šabački Art studio ima još pet horova sa jedanaest profesora muzike. Samo u porodici Đurković ih je šestoro. Horove vode obe naslednice - Jelena u Parizu, Milena u Šapcu.
„Mnogo znači tradicija za Šabac, za Srbiju, za potomke koji su ovde stasali, za generacije pevača njegovih, a i ovih malih jer i dečiji hor ‘Viva’ koji je gost na koncertu traje već 25 godina”, navodi mr Milena Đurković Pantelić, pijanistkinja i dirigentkinja.
Želja čudesnog kolektiva stvorenog od entuzijazma koji je promenio dvadeset gradonačelnika, jeste da Šabac konačno dobije koncertnu dvoranu,kako bi ljubitelji muzike mogli istinski da uživaju u velikim događajima.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šabački hor obeležio 55 godina pevanja

Izvor: Danas, 24.Dec.2018

Čuveni šabački hor "66 devojaka" koncertom u prepunom Šabačkom pozorištu obeležio je 55 godina postojanja. Članak Šabački hor obeležio 55 godina pevanja se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.