PREMINUO BLISTAVI UM: Matematički genije Džon Neš poginuo u saobraćajki

Izvor: Kurir, 24.Maj.2015, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMINUO BLISTAVI UM: Matematički genije Džon Neš poginuo u saobraćajki

Film "Blistavi um", u kom je Rasel Krou igrao glavnu ulogu, za koju je osvojio Oskara za najboljeg glumca, opisuje dugogodišnju Nešovu borbu sa šizofrenijom

NJUJORK - Matematički genije i nobelovac Džon Neš (86), po čijem životu je snimljen Oskarom nagrađeni film "Blistavi um" (2001), poginuo je zajedno sa suprugom Alsicijom (82) u saobraćajnoj nesreći u Nju Džerziju.

Par se nalazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u taksiju čiji je vozač izgubio kontrolu i udario o železničku rampu. Film "Blistavi um", u kom je Rasel Krou igrao glavnu ulogu, za koju je osvojio Oskara za najboljeg glumca, opisuje dugogodišnju Nešovu borbu sa šizofrenijom.

Australijski glumac je danas napisao na Tviteru da je zatečen vešću o smrti Neša i njegove supruge. "Neverovatan par. Bistavi umovi, blistava srca", naveo je Krou. Neš, profesor Prinston univerziteta, osvojio je Nobelovu nagradu za ekonomiju 1994.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Poginuo američki nobelovac Džon Neš

Izvor: Akter, 24.Maj.2015

Američki matematičar Džon Neš, poznat po teoriji igara i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1994. godine, poginuo je u subotu u saobraćajnoj nesreći zajedno sa suprugom Ališom na autoputu kod Njujorka, saopštila je danas njujorška policija...Neš (86) i njegova supruga bili su u taksiju...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.