Oskar najizvesniji Danijelu Dej-Luisu

Izvor: Politika, 22.Feb.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskar najizvesniji Danijelu Dej-Luisu

Američka publika kao dobitnike vidi i Dženifer Lorens, En Hatavej i Kristofa Valca, a među rediteljima Stivena Spilberga

Američka publika uverena je da će ovogodišnji dobitnik Oskara za glavnu mušku ulogu biti Danijel Dej-Luis (55) za naslovnu rolu u drami „Linkoln” Stivena Spilberga. Upravo ovog reditelja ispitanici vide kao slavljenika u kategoriji za najbolju režiju, pokazalo je nedavno istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << agencije Ipsos.

Za tumačenje američkog predsednika Abrahama Linkolna, Dej-Luis (češće odbija uloge nego što ih prihvata; u poslednjih 20 godina igrao je u samo 10 filmova) pobrao je sve nagrade ove sezone, uključujući novinarski „Zlatni globus” i britansku „Baftu”.

Ukoliko u nedelju uveče, tokom 85. dodele, osvoji Oskara, britanski glumac mogao bi da se upiše u istoriju Holivudu, jer bi to bila njegova treća statueta za glavnu ulogu, što dosad nikom od njegovih kolega nije pošlo za rukom. Po tri statuete imaju Džek Nikolson (ali jedan za epizodu) i Volter Brenan (sva tri za sporednu ulogu).

Prvog Oskara Dej-Luis je osvojio za ulogu hendikepiranog slikara i pisca Kristija Brauna u drami „Moje levo stopalo” (1989), a drugog za ulogu pohlepnog Danijela Plejnvjua u „Biće krvi” (2008).

I dok je publika sigurna da će Dej-Luis osvojiti nagradu za glavnu mušku ulogu, stvari su neizvesnije u ženskoj kategoriji. Podjednake šanse imaju Džesika Čestejn („00.30 – tajna operacija”) kao hrabra i istrajna Maja koja je 10 godina tragala za Osamom bin Ladenom, i Dženifer Lorens („U dobru i u zlu”) koja je podarila izvrstan portret problematične mlade udovice. U ovoj kategoriji nominovane su i Kvuvenzen Volis (9) za „Zveri južnih divljina” i Emanuela Riva (85) za „Ljubav” – najmlađa i najstarija nominovana glumica za glavnu ulogu u istoriji Holivuda, a peta „takmičarka” je Naomi Vots za iscrpljujuću ulogu u drami „Nemoguće” o cunamiju u Tajlandu.

Najneizvesnija je, ipak, kategorija za najbolji film, jer su do poslednjeg dana glasanja (20. februar) trajale medijske borbe između dva kandidata – „Arga” Bena Afleka i „Linkolna”, a producenti obe drame trudili su se da lobiraju što veći broj članova akademije.

Jedna grupa analitičara smatra da će Aflek slaviti jer je „Linkoln”, zbog političkih eksplikacija, bio pretežak Holivudu za gledanje, dok drugi vide „Linkolna” kao najbolji film jer Spilberg nije dobio Oskara još od 1998. kada je slavio za režiju „Spasavanja redova Rajana”, ali ne i za film (pobedio je „Zaljubljeni Šekspir”).

„Los Anđeles tajms” procenio je da su studiji „Vorner bros” (za oglašavanje „Arga”) i „Volt Dizni” (za „Linkolna”) potrošili po 10 miliona dolara, pojedinačno, u kampanjama.

„Linkoln” ima najviše nominacija – 12, a slede „Pijev život” Anga Lija sa 11 nominacija, mjuzikl „Jadnici” i melodrama „U dobru i u zlu” (po osam), i „Argo” (sedam nominacija).

---------------------------------------------------

Najbolji epizodisti En Hatavej i Kristof Valc

U istraživanju Ipsosa, glavni favorit za sporednu mušku ulogu je Kristofer Valc za „Đangovu osvetu”, a konkurencija su mu oskarovci: Alan Arkin („Argo”), Robert de Niro („U dobru i u zlu”), Filip Simur Hofman („Master”) i Tomi Li Džons. Među epizodistkinjama, najverovatnije će slaviti mlada En Hatavej za rolu u „Jadnicima”, a nominovane su: Sali Fild („Linkoln”), Džeki Viver („U dobru i u zlu”), Helen Hant („Sezone”) i Ejmi Adams („Master”).

---------------------------------------------------

Prvi put se glasalo putem interneta

Glasači (njih 5.856) ove godine prvi put su se sreli sa novim sistemom glasanja – preko interneta, pored stare opcije da se glasački listići šalju poštom članovima Akademije. Kako je saopšteno, bilo je određenih problema i žalbi u vezi sa onlajn glasanjem, najčešće od strane starijih članova, ali su oni rešeni.

Rezultati se prebrojavaju na tajnoj lokaciji računovodstvene firme „Pricewaterhouse Coopers”, a imena dobitnika znaće samo jedna osoba kod koje će biti zapečaćeni koverti sa imenima dobitnika. Iz ove firme, podsećaju da za proteklih 79 godina, koliko broje glasove, nikada nije bilo povrede privatnosti.

---------------------------------------------------

 OSKARI U BROJEVIMA

3 sekunde trajao je govor glumca Džoa Pešija, kada je nagrađen za „Dobre momke” (1991), što je najkraći govor ikada održan na dodeli Oskara.

4 Oskara za glavnu ulogu osvojila je glumica Ketrin Hepbern, što je rekord među glumcima.

5 minuta i 30 sekundi pričala je glumica Grir Garson, kada je dobila Oskara 1942. za film „Gospođa Miniver”, što je najduži govor

7 godina imala je Širli Templ kada je 1935. dobila Oskara, što je i danas rekord najmlađeg nagrađenog glumca

11 Oskara osvojili su filmovi „Ben Hur” (1960), „Titanik” (1998) i „Gospodar prstenova: povratak kralja” (2003), što je najviše do sada.

12 nominacija ima Džek Nikolson, što je najviše među glumcima, a osvojio je tri Oskara („Let iznad kukavičijeg gnezda”, „Vreme nežnosti” i „Dobro da bolje ne može biti”).

17 nominacija ima Meril Strip, što je najviše među glumicama, a osvojila je tri Oskara („Kramer protiv Kramera”, „Sofijin izbor” i „Čelična ledi”)

26 Oskara, uključujući i za doprinos filmu, osvojio je Volt Dizni, što je rekord među filmskim stvaraocima, a imao je 68 nominacija

48 puta kompozitor Džon Vilijams bio je nominovan za Oskara (osvojio ih je pet), što je najviše za jednog živog umetnika

82 godine imao je Kristofer Plamer kada je 2012. osvojio Oskara za epizodu u „Početnicima” i postao najstariji glumac – oskarovac

2.000.000.000 dolara zaradili su u bioskopima filmovi koji su u trci za glavnu holivudsku nagradu

Ivan Aranđelović

objavljeno: 23.02.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.