Oskar 2021: Svetske zvezde se pripremaju za dodelu najvažnijih filmskih nagrada

Izvor: B92, 25.Apr.2021, 12:36

Oskar 2021: Svetske zvezde se pripremaju za dodelu najvažnijih filmskih nagrada

Dodela 93. Oskara možda neće biti onoliko spektakularna kao pre pandemije, ali će svakako biti jednako uѕbudljiva.

Zvezde se pripremaju za dodelu Oskara, a ovogodišnja ceremonija održaće se u noći između nedelje i ponedeljka na više lokacija širom sveta.

Za razliku od nedavnih ceremonija dodele nagrada Zlatni globus, Bafta i Emi, organizatori su od nominovanih za nagradu Oskar tražili da lično prisustvuju na jednoj od lokacija.

Najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nominacija, čak 10, ima film Mank, ali je malo verovatno da će osvojiti glavne nagrade ove noći.

Filmovi Zemlja nomada, Minari i Ma Rainey's Black Bottom mogli bi da pomute prognoze u nekim od glavnih kategorija.

Dodela nagrada počinje u nedelju u pet sati popodne po pacifičkom vremenu, što je dva sata posle ponoći u noći između nedelje i ponedeljka po vremenu na Balkanu.

Ovogodišnja ceremonija održava se dva meseca kasnije nego inače, pošto je odložena zbog pandemije korona virusa.

Najvažniji delovi ceremonije održaće se u Los Anđelesu, kao i obično. Dodela će se odvijati na dve lokacije u gradu - u Dolbi teatru i na Junion stanici, glavnoj železničkoj stanici u gradu.

Dodele će biti i u inostranstvu. U dvorani Britanskog filmskog instituta u Londonu dodeliće se nagrade nominovanim britanskim ostvarenjima, dok će se u studiju u Parizu okupiti nominovani Francuzi.

Februarska dodela Zlatnog globusa uspešno je prenošena sa dve lokacije u Njujorku i Los Anđelesu, ali su voditelji i prezenteri bili u studijima, a nominovani su se uključivali virtuelno.

Od nominovanih za Oskare se tražilo da izbegnu virtuelne platforme poput Zuma.

Producenti ceremonije su rekli da su se potrudili da obezbede sigurno i prijatno veče za lično prisustvo.

Koji filmovi imaju najviše nominacija?

Vodeći po broju nominacija su:

Očekuje se da film Zemlja nomada osvoji nagrade u dve glavne kategorije - za najbolji film, a Kloe Džao bi mogla da dobije nagradu za režiju.

Film opisuje život Fern, koju glumi Fransis Mekdormand, dok putuje američkim zapadom, radi privremene poslove da bi zaradila i upoznaje druge nomade.

Mnogi od glumaca u film su zaista nomadi, samo su retki profesionalni glumci.

Džao je jedna od dve nominovane žene u kategoriji za najbolju režiju ove godine.

Uz nju, nominovana je i Emerald Fenel, koja je režirala film Devojka koja obećava. Prvi put od kada postoji nagrada, u kategoriji za najbolju režiju jedne godine nominovane su dve žene.

Čedvik Bouzman, koji je preminuo prošlog leta, mogao bi posthumno da dobije nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu Ma Rainey's Black Bottom.

Za ulogu u ovom filmu već je nagrađen na mnogim ovogodišnjim dodelama.

Danijel Kaluja (Judas and the Black Messiah) i Jun Ju-jung (Minari) mogli bi da ponesu Oskara u kategorijama za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu, sudeći prema nagradama koje su već dobili ove sezone.

Mank, crno-bela drama u kojoj pisca Hermana Džejkoba Mankevica glumi Gari Oldman možda ima najviše nominacija, ali se ne očekuje da će biti nagrađen u nekoj od najvažnijih kategorija.

Film bi mogao da dobije neku tehničku nagradu, na primer, za produkciju.

Zašto je trka u kategoriji za najbolju glumicu toliko nepredvidiva?

Kategorija za Oskara za najbolju glumicu je ubedljivo najzanimljivija i najteža ove godine.

Četiri od pet nominovanih već su osvojile najmanje jednu glavnu nagradu za najbolju glumicu ove sezone:

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oskar 2021: Svetske zvezde se pripremaju za dodelu najvažnijih filmskih nagrada

Izvor: Radio 021, 25.Apr.2021

Dodela 93. Oskara možda neće biti onoliko spektakularna kao pre pandemije, ali će svakako biti jednako uѕbudljiva...Getty ImagesKeri Maligan, Danijel Kaluja i Franses Makdormand su među nominovanima..Zvezde se pripremaju za dodelu Oskara, a ovogodišnja ceremonija održaće se u noći između nedelje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.