Oskar 11: Ko je vladao crvenim tepihom?

Izvor: B92, 01.Mar.2011, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskar '11: Ko je vladao crvenim tepihom?

Diskretni stil mladog Holivuda trijumfovao je na crvenom tepihu na 83. dodeli nagrada Američke filmske akademije u Los Anđelesu. Od prelepih nijansi crvene i ljubičaste do šampanj i srebrnih boja, najlepši ali i promašeni modni komadi u noći Oskara su se vrlo smelo poigravali sa klasikom, nijansama i tradicionalnim stilom crvenog tepiha.

Vrhunske stilistkinje Rut i Sara Levi proglasile su svoje modne pobednike i gubitnike.

En Hatavej, domaćica ovogodišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodele pokazala je onaj razigrani glamur dok je hodala crvenim tepihom u Valentinovoj haljini u vintaž stilu.

Dvadesetosmogodišnja glumica je imala minimum šminke i nakita i prirodnu frizuru. Takav stajling se isplatio jer su sve oči bile uprte u Hatavejevu, i ne samo u njenu spektakularnu haljinu.

Ostale glumice poput Riz Viderspun, Dženifer Lorens i Nikol Kidman držale su se istog modnog trika – faktor glamura na visokom nivou, jednostavna frizura i mimimum aksesoara.

Muški deo holivuda Robert Dauni Džunior, Džesi Ajnsberg i Kristijan Bejl takođe bio uglađen. Izgledali su osvežavajuće u sakoima oštrih linija sa belim kravatama i belim detaljima, uskim kravatama i crnim detaljima.

Stilska poruka Oskara 2011 je bila jednostavna: moderna elegancija vlada Holivudom.

Dženifer Lorens je možda bila crna ovca u trci za ovogodišnjeg Oskara za najbolju glumicu ali je na crvenom tepihu privukla pažnju svih u seksi dekoltiranoj crvenoj haljini koja prijanja uz telo koju je dizajnirao Francisko Kosta za kolekciju Kevina Klajna.

Pobednica u trci za najbolju glumicu Natali Portman je nosila savršenu haljinu za Oskara (modne kuće Rodarte) od šifona boje šljive i minđuše sa Svarovski kristalima koje su isticale njeno prelepo lice.

Nominovana za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu „Čovek zvani hrabrost" Hejli Stajnfeld, dočarala je sećanje na mladu Odri Hepbern u filmu „Sabrina" u „markesinoj" haljini do članka sa elegantnom punđom i bisernim rajfom. „Bila je jedna od najbolje obučenih, a prilično je neverovatno da jedna četrnaestogodišnjakinja ima bolji modni ukus od većine glumica preko 30 godina. Bilo je apsolutno primereno njenim godinama, sa savršenom dužinom, što se ne može reći za većinu straleta koje su šetale crvenim tepihom", kažu sestre Levi.

Nikol Kidman je oduzimala dah u beloj asimetričnoj „diorovoj" haljini ukrašenoj glamuroznim bisernim perlama. „Zapravo je vrlo udobna," rekla je Kidmanova novinarima o svojoj haljini. „Ne izgleda tako, ali jeste." Uz glamuroznu haljinu Nikol je odabrala jednostavnu frizuru – lagani konjski rep.

Glumica iz filma „Crni labud" Mila Kunis bila je zanosna u haljini krojenoj u stilu negližea od šifona boje lavande i sa čipkom dizajnera Elija Saba.

„Haljina Mile Kunis je bila 2/3 večernja haljina a 1/3 toga. Suviše je duboko izrezana... da je malo obdarenijeg poprsja imala bi stvarno veliki problem sa neadekvatno odabranom garderobom," primećuje Sara Rut.

Hali Beri je ubeležila još jedan modni trijumf u svetlo zlatnoj „maresinoj" haljini bez bretela od svile sa detaljima od tila.

Ris Viderspun je privlačila pažnju u crno-beloj „armanijevoj" haljini sa dugom plavom kosom i frizurom u stilu Brižit Bardo.

Dženifer Hadson je oduševila holivudsku publiku u sjajnoj Valentinovoj haljini boje mandarine sa dekolteom i kosom skupljenom u punđu. Haljina je otkrivala novu vitku liniju mlade glumice.

I sestre stilistkinje su pohvalile mladu glumicu i pevačicu: „Posebno priznanje odajemo Dženifer Hadson. Izgledala je veoma skupo i atraktivno sa novom linijom. Iako je haljina bila neverovatno slična haljini Sandre Bulok i En Hatavej sa sve nedostatkom nakita, ipak se klanjamo njenom stajlingu. Dekolte je možda bio preteran ali može se reći da ona „ubija" izgledom.

Nominovana za najbolju sporednu žensku ulogu, Melisa Lio je izgledala kao pobednica u beloj čipkanoj haljini sa svetlucavim detaljima kreatora Marka Bouvera.

Sandra Bulok je izabrala elegantno i jednostavno – nosila je crvenu haljinu Vire Vong. „Sandra Bulok nam je bila najdraža u noći Oskara. Podsetila nas je da klasa i elegancija nikad ne izlaze iz mode. Ipak, i dalje smo zbunjene nedostatkom nakita. Gde su sve te drangulije za ovakve prilike? Ova haljina vapi za komadom iz Tifanija, ali izgleda da i dalje važi nezvaničan protest protiv nošenja ogrlica. Neka se brzo završi da bi mogao da se vrati sjaj i glamur na dodele nagrada. Šta je sa onim: ’Dijamanti su devojčin nabolji prijatelj’", pitaju se sestre Levi.

Gvinet Paltrou je sijala kao i statua Oskara u zlatnoj metalik haljini američkog kreatora Kevina Klajna.

Marisa Tomei se okrenula modernoj jednostavnosti starog holivudskog glamura na crvenom tepihu u teget haljini američkog dizajnera Čarlsa Džejmsa. I sestre Rut su je pohvalile: „Sav taj naboran taft je savršeno pristajao njenoj divnoj figuri i izgledala bi elegantno i stilizovano da nije imala taj ogromni karner od tila pri dnu haljine.”

Mendi Mur je doprinela teatralnosti u raskošnoj haljini sa zlatnim perlicama kreatorke Monike Lilije sa najpopularnijm modnim detaljem ove sezone: ružem boje mandarine.

Kejt Blanšet je izgledalna impresivno u holivudskom glamuru, u bledoj „živanši" haljini boje belog jorgovana kreatora Rikarda Tišija sa biserima i kristalima. Dok su mnoge glumice išle na sigurno modni stručnjaci su brzo našli svog favorita: Kejt je izgledala skoro kao svetica.

Bilo je i drugačijih mišljenja: „Kejt Blašet se nije pojavila u jajetu kao Lejdi Gaga na dodeli Gremi nagrada, ali je njena haljina zasigurno govorila drugačije s obzirom na to da je izgledala kao sveže ukrašeno uskršnje jaje i nisam baš sigurna šta je time htela da postigne".

Robert Dauni Džunior je bio savršen na crvenom tepihu u elegatnom odelu u stlu Kerija Granta sa perfektno uklopljenom belom košuljom i belom kravatom. Džud Lo izgledao je jednako dobro, kad se pojavio sa njim na sceni.

Belo osveženje donela su dva šarmera iz filma „Starci bez zemlje": Havijer Bardem i Džoš Brolin.

Pevačica gupe Florence and The Machine, Florens Velč, izgledala je kao da je na crveni tepih došla pravo iz kreveta u bledoj, žutoj „valentinovoj" haljini sa neurednom nedefinisanom talasastom kosom.

„Sa beskrajnim mogućnostima za najlepšu odeću i nakit koji se bukvalno nude ovim zvezdama, a de ne pominjemo armiju modnih kreatora i stilista kojima su veoma potrebne, svako bi trebalo da zablista na crvenom tepihu," tvrdi Rut Levi koja provela 10 godina stvarajući sa svojom sestrom Sarom „Modni kod", vanvremenski koncept za lepo oblačenje.

„Međutim, neke od ovih zvezda se toliko trude da budu u trendu i da se izdvoje da im njihov izbor uzvrati udarac i ostavi vas sa pitanjem: ’Šta je dođavola mislila?’", kaže Sara.

Tako sestre nisu imale baš lepe reči za izbor Skarlet Johanson: „Skarlet Johanson je bila u...skarletnom. Kombinacija ove nesrećne boje i čipke, frizura kao da je sad ustala iz kreveta su najveći promašaj ovogodišnje modne trke na dodeli Oskara.

„Što se tiče Helene Bonam Karter, pravo je olakšanje što su izgleda prošli dani kada je nosila cipele u dve različite boje. Divlja glumica nije uradila ništa da istakne svoju prirodnu lepotu, ali kao što sama kaže – nju zanima film a ne moda."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.