„Odrastanje” favorit za Oskara

Izvor: Politika, 21.Feb.2015, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Odrastanje” favorit za Oskara

Trijumf na 87. dodeli nagrada Američke filmske akademije prognozira se Džulijen Mur. – Majkl Kiton i Edi Redmejn očekuju statuetu za glavnu mušku ulogu

Prema pisanju američke štampe i prognozama kladionica širom sveta, „Odrastanje” u režiji Ričarda Linklejtera ima najveće šanse da večeras, na 87. dodeli Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu, ponese titulu najboljeg filma. Reditelju ove drame, snimane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 12 godina kako bi se što vernije prikazalo odrastanje dečaka od njegove pete do 12. godine, mnogi prognoziraju i Oskara za režiju. Među favoritima, sigurna je i Džulijen Mur koja bi bila nagrađena za glavnu rolu u drami „I dalje Alis” u kojoj tumači lik profesorke obolele od Alchajmerove bolesti.

Jedino što je trenutno neizvesno jeste koji glumac će slaviti u kategoriji glavna muška uloga. Iako je za ulogu naučnika Stivena Hokinga u drami „Teorija sveta”, mladi Britanac Edi Redmejn slavio na dodeli Bafti, nagrada Britanske filmske akademije, a pre toga i na dodeli „Zlatnih globusa”, američka štampa ipak veće šanse daje svom novom-starom miljeniku Majklu Kitonu. Nekadašnji Betmen ostvario je vrlo hvaljenu ulogu glumca, nekada popularnog po tumačenju lika superjunaka, koji se bori za ulogu na Brodveju ali i sa svojim egom, u delu „Čovek ptica” Alehandra Gonzalesa Injaritua.

 

Pored spomenutih filmova, za najbolji su nominovana još tri biografska dela: „Snajperista” (o američkom snajperisti koji je ubio više od 160 ljudi), „Selma” (o Martinu Luteru Kingu) i „Igra kodova” (o kriptologu Alanu Tjuringu) i dve fikcije: komedija „Grand Budapest hotel” i muzička drama „Ritam ludila”.

Uz Linklejtera i Injaritua za najbolju režiju nominovani su: Ves Anderson („Grand Budapest hotel”), Benet Miler („Rvanje sa ludilom”) i Morten Tuldum („Igra kodova”).

Osim Kitona i Redmejna, Oskaru za glavnu mušku ulogu još mogu da se nadaju: Stiv Karel („Rvanje sa ludilom)”, holivudski miljenik Bredli Kuper za ulogu snajperiste u drami „Američki snajperista” i još jedan Britanac, Benedikt Kamberbač za tumačenje matematičara Tjuringa u „Igri kodova”.

Pošto je Džulijen Mur najizvesniji dobitnik Oskara, dok se ona bude zahvaljivala aplaudiraće joj nominovane koleginice: Marion Kotijar („Dva dana, jedna noć”), mlada Felisiti Džons za „Teoriju svega”, Rozamund Pajk za triler „Iščezla” i Riz Viderspun („Divljina”).

Izvesni su, izgleda, i pobednici u kategorijama sporednih uloga. U muškoj konkurenciji, Džej Kej Simons, koji u „Ritmu ludila” tumači lik strogog profesora, pobediće veterana Roberta Duvala („Sudija”), Itana Hok („Odrastanje”), Edvarda Nortona („Čovek ptica”) i Marka Rufala („Rvanje sa ludilom”). U ženskoj konkurenciji, sva svetla su uprta u Patrišu Arket, zbog epizode u „Odrastanju”, a nominovane su: Lora Dern („Divljina”), Kira Najtli za „Igru kodova”, mlada Ema Stoun („Čovek ptica”) i Meril Strip koja je za sporednu rolu u „Začaranoj šumi” ostvarila 19. nominaciju u karijeri.

Iako slavljenici mogu da se predvide u skoro svakoj kategoriji, ostaje pitanje koji film će biti proglašen za najbolji strani film, realizovan van engleskog govornog područja, a među nominovanima su poljska „Ida” i ruski „Levijatan”? A možda se članovima Američke filmske akademije (ove godine pravo glasa imalo je 6.124 člana) najviše dopalo argentinsko delo „Divlje priče” koji ćemo gledati na predstojećem Festu?

I. A.

-----------------------------------------

Ni u Holivudu ne može bez Lejdi Gage

Šestostruka dobitnica „Gremija”, Lejdi Gaga učestvovaće večeras na dodeli Oskara. Njen konkretan angažman se još drži u tajnosti ali mnogi pretpostavljaju da će otpevati jednu od nominovanih kompozicija u kategoriji originalna pesma komponovana za potrebe filma. Pored nje pevaće i oskarovka i pevačica Dženifer Hadson dok će Džon Ledžend i Komon izvesti pesmu „Glory” iz filma „Selma” za koju su već osvojili „Zlatni globus”.

objavljeno: 22.05.2015

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Noćas dodela Oskara

Izvor: Press, 22.Feb.2015, 09:17

Američka akademija za film večeras će , 87. put, dodeliti svoja priznanja - prestižne Oskare, a mrtva je trka između crne komedije "Čovek ptica" i drame "Odrastanje". . Šou u Dolbi teatru vodiće komičar Nil Patrik Haris...Džulijen...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.