Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jan.2018, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev za pomilovanje bivšeg čuvara Aušvica

Nemačke vlasti odbile su danas zahtev bivšeg čuvara Aušvica Oskara Greninga za pomilovanje čime je otklonjena poslednja prepreka za njegovo služenje zatvorske kazne koja mu je izrečena kao saučesinku u ubistvu Jevreja u tom logoru.

Greningovi advokati su prošle nedelje uložili molbu vlastima u Linenburgu da 96-godišnji Grening ne služi četvorogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen 2015. zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "saučesništva" u ubistvu 300.000 Jevreja u Aušvicu.

Nekadašnji esesovac i računovođa u logoru Aušvic ostao je tada na slobodi zbog rasprave da li je u stanju da izdrži kaznu. Vrhovni sud u Nemačkoj krajem decembra prošle godine je odbacio njegovu žalbu i naveo da je sposoban da služi kaznu uprkos starosti, kao i da će u zatvoru dobijati odgovarajuću zdravstvenu negu.

Suđenje nekadašnjem računovođi Aušvica odvijalo se u okviru zakasnelih procesa koji se tiču nacizma. Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osuđeni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Odbijen zahtev za pomilovanje bivšeg čuvara Aušvica

Izvor: Beta, 17.Jan.2018

Nemačke vlasti odbile su danas zahtev bivšeg čuvara Aušvica Oskara Greninga za pomilovanje čime je otklonjena poslednja prepreka za njegovo služenje zatvorske kazne koja mu je izrečena kao saučesinku u ubistvu Jevreja u tom logoru.Greningovi advokati su prošle nedelje uložili molbu vlastima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.