Oda glumačkom esnafu

Izvor: Glas javnosti, 04.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oda glumačkom esnafu

Srpski kandidat za nagradu Oskar, film „Turneja“ Gorana Markovića, čija je beogradska premijera zakazana za 8. oktobar, prikazan je novinarima u bioskopu „Takvud“. Posle projekcije scenarista i reditelj Goran Marković i glavni glumci govorili su o radu na ovom angažovanom filmu, čija se radnja odvija 1993, na „gostovanju“ jedne beogradske glumačke trupe po bosanskim ratištima. Utisak novinara bio je da je reč o najcelovitijem i najozbiljnijem filmu u protekloj sezoni i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je njegova kandidatura za Oskara pun pogodak.

Goran Marković je film „Turneja“ posvetio roditeljima, našim velikim glumcima Oliveri i Radetu Markoviću. U priči o kalu rata i njegovom bizarnom naličju, Marković je ispisao najlepši filmski (i ne samo filmski esej o glumačkoj profesiji). U svom novom filmu angažovao je impresivnu glumačku ekipu Tihomira Stanića, Miru Furlan, Jelenu Đokić, Dragana Nikolića, Josifa Tatića, Emira Hadžihafizbegovića, Slavka Štimca, Svetozara Cvetkovića, Bogdana Diklića, Stelu Ćetković... U ulozi reditelja beogradskog pozorišta iz koga se lakoverni glumci upućuju na turneju u ratom zahvaćene krajeve pojavljuje se Dejan Mijač. U filmu koji slavi glumce ulogu je dobila i Branka iz čuvenog bifea Ateljea 212.

Dramu sam počeo da pišem 1995. godine, a završio je 1996. Zbog poznatih okolnosti u društvu - to vreme nije bilo pogodno za realizaciju scenarija. Komad u režiji Milana Karadžića postavljen je na sceni Ateljea 212, imao je uspešan život nekoliko sezona, dobio je brojne nagrade. Na film smo čekali 12 godina, teško je bilo duže izdržati. Producenti i glumci u filmu Tika Stanić i Svetozar Cvetković su se rastrčali, krenuli od Republike Srpske, tamo naišli na dobar prijem, dobili novac, uključilo se srpsko Ministarstvo kulture, slovenački koproducent, dobili smo i sredstva od evropskog fonda „Euroimaža“...

SIMJANOVIĆEVA RENESANSNA MUZIKA

Zoran Simjanović je rekao da je dva puta pisao muziku za film. Prva verzija nastala na osnovu viđene slike bila je „da se naježiš„. Posle razgovora sa rediteljem koji takvu muziku nije želeo shvatio je da je renesansna muzika pravi izbor. „Tako sam se odlučio za veselu glumačku muziku koja se vezuje za trupu koja doduše može lako i da pogine na turneji“ - rekao je Simjanović.

PETNAEST FESTIVALA

Činjenicu da se Ministarstvo za kulturu Republike srpske uključilo u film, kao i podršku Federalne televizije BiH Svetozar Cvetković je ocenio kao vrlo značajne. On je najavio da će premijera filma u Banjaluci biti održana danas, a da će film učestvovati na 15 festivala u Evropi i Americi (na 10 film konkuriše za nagrade).

Marković je rekao da je snimanje bilo vrlo teško, počelo je 20. decembra 2007. i trajalo do proleća 2008. godine.

Iako sam u životu često snimao žanrovski različite filmove, prvi put sam radio ratni film. Dragoceno iskustvo predstavljlo mi je rad na filmu „Užička republika“. Kao mladić na odsluženju vojnog roka bio sam asistent režije. Tamo sam naučio sve ono što se na fakultetu ne uči. Prilika je da kažem da me je reditelj Žika Mitrović na samrti pozvao i poklonio mi rediteljsku stolicu, koju i danas čuvam - bio je vrlo ličan Goran Marković.

U vrlo ličnom tonu govorili su i glumci, koji su sa rediteljem ostvarili posebnu vrstu komunikacije.

Tihomir Stanić, iako prvi put u velikoj filmskoj ulozi, vođu trupe Stanislava odigrao je impresivno, rekavši da postoje mnoge sličnosti između njega i lika koji igra. Jelena Đokić je svoju ulogu u filmu uporedila sa Askom iz Andrićeve pripovetke, a Sergej Trifunović je podsetio na ulogu Gorana Markovića u njegovoj karijeri.

- Ne samo da sam odrastao na Goranovim filmovima, već mi je on ponudio prvu ulogu na filmu. Morao sam da je „odbijem“ jer mi je kao studentu bilo zabranjeno da igram. Zatim mi je „sredio“ prvi pozorišni angažman u Beogradskom dramskom pozorištu, ohrabrio me da kao mlad i nesiguran ne uzmem indeks i ne vratim se u Užice - rekao je Trifunović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.