Od „Kozare” do „Oskara”

Izvor: Politika, 18.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od „Kozare” do „Oskara”

Branko Lustig, istaknuti američki producent, planira da se bavi profesorskim poslom u Zagrebu

Branko Lustig, proslavljeni američki producent i današnji gost Beograda kao predsednik jednodnevnog festivala jevrejskog filma, predstavlja istoriju Holivuda u pokretu. Nagrađen je „Oskarima” kao producentfilmova„Šindlerova lista” Stivena Spilberga i „Gladijator” Ridlija Skota. Rođen je u Osijeku 10. juna 1932. godine, a kao dete iz jevrejske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << porodice dve godine je bio zatočen u logorima Aušvic i Bergen-Belsen. U njegovoj bogatoj biografiji zabeleženoje i da jebio producent filmova „Pad crnog jastreba” (2001), „Hanibal” (2002. godine), i spektakla „Kraljevstvo nebesko” iz 2004. godine.

U kraćem razgovoru za „Politiku”, Branko Lustig kaže da trenutno nije u produkcijskim vodama, ali da ipak ima još filmova u planu.

– Pitate me šta sada radim? Za ime Boga, imam 76 godina, ne radim više. Poslednje što sam radio je „Američki gangster”. Dobro, nije baš tako, pripremam film o Ani Frank i još jedan, o etiopskim crncima jevrejskog porekla koji su prebegli u Izrael– kaže Branko Lustig.

Naš sagovornik napominje da planira da se uskoro, posle penzionisanja u Holivudu, nastani u Zagrebu.

– Trebalo je da već ove godine počnem da živim tamo, ali sam odlučio da to bude na proleće sledeće godine. Želim da radim kao profesor na Akademiji kazališne umetnosti u Zagrebu, ali tuje došlo do izvesnog nesporazuma sa ljudima na tamošnjem Univerzitetu. Vidite, oni smatraju da filmska produkcija nije umetnička kategorija, nego više organizaciona, i da zbog toga katedru treba prebaciti, valjda, na Ekonomski fakultet. Ne slažem se sa tim, već smatram da je to vrlo kreativan posao i da bez dobrog producenta nema dobrog filma. Ali, u svakom slučaju, na jesen sledeće godine bi trebalo da počnem sa predavanjima – najavljuje Lustig.

Posle dugogodišnje saradnje sa režiserom Ridlijem Skotom, svet je obišla vestda su se ova dvojica velikih prijatelja posvađali. Navodno, došlo je do sukoba kada je Lustig od režisera, prilikom rada na „Američkom gangsteru”, u kome glavnu ulogu igra Denzel Vošington, tražio da na špici bude potpisan kao producent. Ridli to nije hteo da prihvati, pa ga je potpisaokao izvršnog producenta, što je, navodno, dovelo do svađe, jer samo producent može da dobije„Oskara”.

– Ne znam kako ćete ovo preneti, ali smatram da ne možete da se svađate sa velikim umetnikom, a to Ridli Skot svakako jeste. Radili smo godinama zajedno. On za mene ostaje prijatelj, jedino što više ne možemo da sarađujemo na filmu. Želim da istaknem da je, pored Stivena Spilberga, on za mene drugi najveći režiser sa kojim sam radio, jednostavno, umetnik i genijalac – ističe Lustig, i kaže da mu je omiljeni film u karijeri „Šindlerova lista”, a uz osmeh naglašava da ni „Gladijator” nije loš.

Branko Lustig 53 godine radi u filmskoj industriji, a dubok trag ostavio je i u jugoslovenskoj kinematografiji. Radio je, između ostalih, i na filmovima „Kozara” i „Ne okreći se sine”, a početkom osamdesetih godina otišao je Holivud.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom Dana jevrejskog filma u Beogradu, Branko Lustig je u razgovoru sa novinarima istakao da od jevrejskog filma, kao i festivala kojipredvodi, ne treba očekivati da se bavi isključivo holokaustom.

– Svi to očekuju, a nije potrebno. Jevrejski narod predstavlja deo kulture Evrope i mi želimo da proširimo polje interesovanja u okolini. Ovde, na sreću, još ima Jevreja, to su komšije kao i svi drugi, i tako ih treba i posmatrati – kaže Lustig.

Slavni producent ističe da srpska, hrvatska i bosanska kinematografija loše prolaze u Americi zato što se bave suviše lokalnim temama, koje su nerazumljive prosečnom američkom gledaocu.

– Moramo da pređemo na opšte teme, da se ostavimo ratova od 1941. ili 1991. godine, mada ih se treba sećati da se ne bi ponovili. Ljudi izlaze iz bioskopa jer im nije jasno ko su ustaše a ko četnici, a to nije dobro. Treba ići napred – ističe Lustig.

On je napomenuo da je oduševljen austrijskim filmom „Krivotvoritelji”, dobitnikom prošlogodišnjeg „Oskara” za najbolji strani film, u kojem je glavni lik Jevrejin. Lustig je pohvalio i izraelski film „Balon”, kome je pripao „Zlatni medved” u Berlinu, jer govori o homoseksualnoj vezi između Izraelca i Palestinca. Naglasio je da mu je žao što kratko boravi u Beogradu, jer bi voleo da poseti Avalu.

S. Stamenković

--------------------------------------------------------------------------

Dan Jevrejskog filma

„Dan jevrejskog filma u Beogradu” biće održan danas u Sinema Reksu, u Jevrejskoj ulici 16, najavili su u jučerašnjem obraćanju javnosti predstavnici ovog putujućeg festivala. Prema rečima Nataše Popović, direktorke festivala, prvi dani jevrejske kinematografije organizovani su pre godinu dana, po licenci istog festivala koji se godinama održava na području Velike Britanije.

– Nedavno smo imali trodnevni festival u Zagrebu, a uskoro ćemo prikazati filmove i u Sarajevu. U Beogradu ostajemo jedan dan i izabrali smo najbolje iz filmske ponude za beogradsku publiku – rekla je Nataša Popović.

Ovaj festival je, prema rečima organizatora, pokrenut da bi na neformalan, zabavan i jednostavan način javnosti približio jevrejsku kulturu. Posle otvaranja festivala i izložbe fotografija „Tragom jevrejske kulture”, u 18 časova, u „Reksu” od 18.30 bićeprikazan kratak film „Priča sa zapadne obale”, režisera Arija Sandela, dobitnika Oskara za 2007. u kategoriji kratkog filma. To je muzička komedija smeštena u svet brze hrane, u kojoj se izraelski vojnik zaljubljuje u palestinsku blagajnicu Fatimu. Od 19.30 može da se pogleda dokumentarac „Imaginarni svedok: Holivud i holokaust” Danijela Ankera, o američkoj filmskoj industriji u Prvom svetskom ratu i prvobitnom holivudskom oklevanju da osudi nacistički antisemitizam.

S. B. S.

[objavljeno: 19/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.