Novak među „oskarovcima“

Izvor: Blic, 08.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak među „oskarovcima“

Novak Đoković, najbolji srpski teniser svih vremena, posle pet osvojenih turnira u 2007. i trećeg mesta na svetskoj rang-listi, nominovan je za nagradu „Laureus" u kategoriji za „proboj godine". Ova prestižna nagrada ili „sportski Oskar" ustanovljena je 2000, dodeljuje se na osnovu rezultata postignutih od 1. februara do 31. decembra u prethodnoj godini, a o dobitniku odlučuje žiri u kojem su 43 najbolja sportista sveta svih vremena.



Koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ova nagrada cenjena u svetu, pokazuju glamurozne svečanosti na kojima nastupaju najveće zvezde današnjice iz sveta filma i muzike, na primer prošle godine „Laureus" statuete uručivala je holivudska glumica Eva Longorija, dok su publiku zabavljale devojke iz grupe „Šugabejbs". Od naših sportista niko nikad nije dobio ovu nagradu, međutim Novak je više nego blizu, iako mu je za vratom debitant i vicešampion Formule jedan Britanac Luis Hamilton.

- „Laureus" nagrada je jedna od najvažnijih nagrada u svetu sporta i velika bi stvar bila kada bi je dobio i Novak Đoković. Naš teniser je prošle godine bio sjajan, sa svega 20 godina zadivio je svet odličnim rezultatima i sada može da uživa u svojim uspesima, kao i nagradama. On je kandidat za „sportskog Oskara", ali samim tim to je i značajno za srpski sport i zemlju koju on ponosno predstavlja. Verujem da je on najozbiljniji kandidat za to priznanje i da će 18. uveče završiti u njegovim rukama - rekla je Snežana Lakićević- Stojačić, potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije i šef naše delegacije u Pekingu.

Inače, u žestokoj konkurenciji za „proboj godine" su još: Alberto Kontador (Španija) - pobednik Tur d’ Fransa 2007. po prvi put, Tajson Gej (SAD) - svetski šampion u trkama na 100 i 200 metara, Oskar Pistorijus (Južna Afrika) - atletičar kome su obe noge od kolena na dole amputirane još kada je imao 11 meseci, i Kejsi Stoner (Australija) - šampion Moto GP.

„Laureus" nagrade se dodeljuju u 10 kategorija, a najviše ih je dobio neprikosnoveni Rodžer Federer, švajcarski reprezentativac i najbolji teniser planete, sa čak tri uzastopna priznanja kao sportista godine. Naravno, i ovaj put je kandidat za istu nagradu, a među dosadašnjim nosiocima, zanimljivo je, nalazi se i ruski teniser Marat Safin. On je dobitnik iste nagrade, koja bi sada mogla da završi u Novakovim rukama, pa u Moskvi između mečeva Dejvis kupa mogu i o tome da porazgovaraju, kao i da li će se Đoković pojaviti na svečanoj ceremoniji 18. februara u koncertnoj dvorani „Marinski" u Sankt Peterburgu.

Dosadašnji dobitnici „Laureus" nagrada

NADOLAZEĆA ZVEZDA


(od 2007. „proboj godine"):

Serđo Garsija (golf) Španija 2000.

Marat Safin (tenis, Rusija) 2001.

Huan Pablo Montoja (Formula 1, Kolumbija) 2002.

Jao Ming (košarka, Kina) 2003.

Mišel Vie (golf, SAD) 2004.

Liu Ksijang (atletika, Kina) 2005.

Rafael Nadal (tenis, Španija) 2006.

Ameli Morezmo (tenis, Francuska) 2007.

SPORTISTA GODINE

Tajger Vuds (golf, SAD) 2000.

Tajger Vuds (golf, SAD) 2001.

Mihael Šumaher (Formula 1, Nemačka) 2002.

Lens Armstrong (biciklizam, SAD) 2003.

Mihael Šumaher (Formula 1, Nemačka) 2004.

Rodžer Federer (tenis, Švajcarska) 2005.

Rodžer Federer (tenis, Švajcarska) 2006.

Rodžer Federer (tenis, Švajcarska) 2007.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.