Nikada nije trebalo da osvoje Oskara: Ovo je lista od čak 17 čuvenih filmova koji su nagrađeni, A DA NISU dobri - mnogi naslovi ĆE VAS šokirati jer ih obožavate

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Mar.2024, 08:07

Nikada nije trebalo da osvoje Oskara: Ovo je lista od čak 17 čuvenih filmova koji su nagrađeni, A DA NISU dobri - mnogi naslovi ĆE VAS šokirati jer ih obožavate

Na listi su se našli ozbiljni klasici.

Čuveni Oskar nekada je slovio za najprestižniju nagradu u svetu filma, međutim, godinama unazad većina smatra da se Oskari sve više dodeljuju filmovima koji to zapravo nisu zaslužili.

Kako smatra svetska javnost, a prenosi "Independent", Oskari su daleko od onoga što se tvrdi da jesu - slavljenje prošlogodišnje kinematografske ponude. Ipak, to ne sprečava ljude da sledećeg jutra nakon svečane dodele sumanuto >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pretražuju internet u nadi da će ih možda, samo možda, popis pobednika impresionirati, a ne razočarati, ili pak, kako bi na nekom od brojnih sajtova koji se ilegalno bave prikazivanjem filmova pogledali baš dobitnika Oskara.

Pronašli smo listu od čak 17 filmova koji zapravo po mnogo čemu nikada nije trebalo da osvoje ovu nagradu.

"Genijalni um" ("A Beautiful Mind") sa cenjenim Raselom Krouom u glavnoj ulozi, jedan je od najupečatljivijih filmova koji je osvojio Oskara.

Iako je pobeda ovog filmskog ostvarenja bila iskorak za "DreamWorks" (čuvenu producentsku i distributersku kuću u filmskoj industriji), jer je osvajanjem Oskara za najbolji film, filmskom studiju Stivena Spilberga, Džefrija Katcenberga i Dejvida Gefena doneta treća nagrada zaredom, mnogi smatraju da pobeda zapravo nije bila zaslužena.

Imajući u vidu da je Ron Hauard osvojio nagradu za najboljeg reditelja ispred Roberta Altmana i Dejvida Linča za "Gosford Park" i "Mulholland Drive".

"Genijalni um" osvojio je Oskara 2002. godine.

Iako su "Vatrene kočije"  ("Chariots of fire") upravo tip filma koji Akademija obično nagrađuje, činjenica da je ovaj film pobedio bila je veliko iznenađenje. Naime, svi su očekivali da će "Reds" osvojiti glavnu nagradu. Film Vorena Betija takođe je daleko više zaslužio nagradu.

Prva polovina ovog filma prema mišljenju mnogih verovatno je najgorih 45 minuta u bilo kojem filmu koji je ikada osvojio Oskara... Pun je frustrirajućih likova koji čine iste takve radnje, što je, pogađate, frustrirajuće gledati. U drugom delu se popravlja, ali prekasno. Coda ima dobre namere u teoriji, ali je u praksi mogao biti mnogo bolji. Smatra se da je "Coda" jednostavno bio srećni dobitnik priznanja Akademije.

"Cold mountain" je imao sreće jer je bio nominovan u posebno slaboj godini za najbolju sporednu glumicu. Rene Zelveger baš tada se oporavljala od neuspeha koji je doživela sa "Čikagom" samo godinu dana ranije, te je 2004. trijumfovala sa Oskarom u svojim rukama. Rene je u filmu "Hladna planina" izabrana za najbolju sporednu glumicu.

Oni koji redovno prate dodelu Oskara, navikli su na naočekivane pobede u gotovo svim kategorijama. Ipak, nijedna nije bila toliki promašaj kao drama "Faralna nesreća" u režiji Pola Hagisa. Film je 2005. godine pobedio Ang Lijevu "Planinu Brokeback" u kategoriji za najbolji film.

Nije problem u tome što je "Ples s vukovima" loš film, nego u tome što je ep Kevina Kostnera osvojio ukupno sedam Oskara u istoj godini kada je film "Dobri momci" takođe bio nominovan. Osvojio je samo jednu nagradu - za najboljeg sporednog glumca, a nagrađen je Džo Peši.

Gluma i celokupna izvedba čuvene Alisije Vikander nipošto nije loša, niti sporna, ali, čini se da nije bila ništa posebno u odnosu na Runi Maru u filmu Kerola Toda Hajnsa. Da Tom Huper nije pobedio pet godina pre za "Kraljev govor", čini se malo verovatnim da bi drama pokupila mnogo nominacija, možda čak i nijednu.

Postoji razlog zašto je "Grand Hotel" jedini film koji je osvojio nagradu za najbolji film, a da pritom nije nominovan ni u jednoj drugoj kategoriji. Film vredi pogledati, ali ništa više od toga.

Jedini mjuzikl koji se nalazi na listi je "Idući svojim putem". I možda je ovo ostvarenje bilo najveći kinematografski hit godine, ali sigurno nije bio bolji od klasika "Dvostruka obmana", kojeg je pobedio u trci za najbolji film. Zapravo, nije ni blizu najvećem filmu reditelja Lea Mekkarija, koji je pobedio šest godina pre za "Strašnu istinu", a dve godine kasnije je ponovo nominovan za "Zvona svete Marije".

Ironično je da je film s rečju "najveći" u naslovu ušao među najgore dobitnike Oskara u istoriji. Ovo je možda i najbolji primer kako izgleda kada Akademija glasa za spektakl umesto kvaliteta.

Za one koji ne mare za dodele nagrada, "Zelena knjiga" je popularni film koji se može pohvaliti solidnim izvedbama Viga Mortensena i Maheršel Alija. Za sve ostale, to je blago razočaranje koje se nekako pojavilo niotkuda da "Romi" ispred nosa preotme nagradu za najbolji film.

"Igra oponašanja" osvojila je nagradu za najbolji adaptirani scenario, što nameće pitanje: šta je, dođavola, ovaj krajnje prosečan film uopšte radio među nomininovanima?

Meril Strip je osvojila dovoljno Oskara da svet postane svestan kako je upravo ona očigledno jedna od najboljih glumica u istoriji. Njena nagrada za glavnu ulogu u filmu "Čelična lejdi", rekli bi mnogi, ipak je bila jedan Oskar previše za čuvenu glumicu. Iako je Vajola Dejvis od tada istupala protiv filma za koji je bila nominovana te godine - "Tajni život kućnih pomoćnica" - to je bila bolja izvedba.

Drama Sidnija Polaka može se pohvaliti pristojnim izvedbama Meril Strip i Roberta Redforda, ali traje predugo. Srećom, muzika Džona Barija i prelep krajolik prikazan u filmu spašavaju ga od toga da bude potpuni gubitak vremena, ali je daleko od toga da bude najbolji film 1985. godine. Od ostalih nominovanih, "Svedok" bi bio dostojan pobednik.

Kasnije će biti prihvaćeno da osramoćenom filmskom reditelju Romanu Polanskom ne treba davati priznanja, ali 2003. godine to se još uvek radilo s Oskarima. Za "Pijanistu" je osvojio nagradu za najbolju režiju, nagradu bez koje bi francusko-poljski reditelj definitivno mogao proći.

"Mesto pod suncem" je dobar mali film, ali fini mali filmovi ne bi trebalo da osvajaju Oskare - pogotovo kada se iza njih nađu bolji konkurenti. U ovom slučaju, reditelj Džordž Stivens pobedio je Džona Hjustona (Afrička kraljica), Vilijama Vilera (Detektivska priča) i Elia Kazana (Tramvaj zvan čežnja).

Morate priznati da je "Zaljubljeni Šekspir" savršeno odigrao oskarovsku kampanju, prestigavši ratne favorite "Spašavanje redova Rajana" i "Tanku crvenu liniju" i osvojio najveću nagradu večeri. Međutim, to ne znači da njegov uspeh nije bio tek dokaz loše procene Akademije.

Često je dobro priznati da film nije ni blizu tako dobar kako ste mislili. Nažalost, "Milioner iz blata" je jedan od takvih. Dok je pobeda nedvosmisleno izmamila osmehe na mnogim licima, njegov uspeh je izbledeo poslednjih godina.

Zasluženi pobednik, "Vitez tame", nije čak ni nominovan za najbolji film. Ovaj propust doveo je do toga da je Akademija povećala broj nomininovanih za najbolji film.

Srbija Danas/Independent

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.