Neočekivani trijumf

Izvor: Danas, 23.Feb.2015, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neočekivani trijumf

"Ko je uopšte dao zelenu kartu ovom gubitniku", rekao je kroz smeh Šon Pen kada je na kraju duge ceremonije dodele Oskara pročitao da je "Čovek ptica" najbolji film. Samo nekoliko minuta pre toga Alehandro Gonzales Injaritu je proglašen za najboljeg reditelja, dok je zajedno sa svojim kolegama (Nikolas Điakobone, Aleksandar Dinelaris mlađi, Armando Bo) malo ranije dobio i nagradu za najbolji originalni scenario. Da meksički autori trenutno dominiraju Holivudom, osim tri Oskara >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Injaritua, ukazala je i činjenica da je samo godinu dana ranije njegov kolega i sunarodnik Alfonso Kuaron proglašen za najboljeg reditelja (za film "Gravitacija"), ali i da je direktor fotografija na filmovima ova dva prijatelja bio Emanuel Lubeci, koji je oba puta, takođe, poneo zlatnu statuu sa sobom.

Jedan od tri amigosa meksičke kinematografije (uz pomenutog Kuarona i Giljerma del Tora) na put ka fabrici snova krenuo je nakon uspešnog debitantskog filma "Pasji život", koji mu je doneo nagradu kritike u Kanu i prvu nominaciju za Oskara (za najbolji strani film). Otada su saradnja sa najvećim filmskim zvezdama (poput duhovitog Šon Pena), premijere u Kanu ili Veneciji i redovna poseta Dolbi teatru postali obavezni prateći deo svakog njegovog ostvarenja.

Za razliku od njegovih pomenutih kolega koji su svoj život posvetili filmu, Injaritu je promenio nekoliko profesija pre nego što je postao reditelj. Godinama je radio na prekookeanskim brodovima, da bi kasnije bio radio-voditelj. Nije završio nijednu filmsku školu, već je u sedmu umetnost zakoračio kao kompozitor. Kako kaže, na njega kao autora više su uticali muzika i putovanja nego film. Kada je osnovao produkcijsku kompaniju Z films, počeo je da režira kratke filmove i reklame.

Iako se na početku činilo da mu je uspeh kod kritike obezbedila saradnja sa Giljermom Arijagom, koji je napisao scenario za sada već kultnu trilogiju smrti, koju uz "Pasji život" čine i "21 gram" i "Vavilon", pohvale su nastavile da stižu i sa narednim ostvarenjem "Prelepo".

Prva komedija meksičkog reditelja "Čovek ptica", zamišljena kao naracija u jednom kadru, nije bila "neočekivani trijumf neznanja", kako sugeriše podnaslov filma, već luda ideja jednog od najinovativnijih reditelja Holivuda, koji je čak uspeo da snimi i scenu u kojoj Majkl Kiton trči u donjem vešu Tajms skverom.

Injarituov naredni film biće vestern "The Revenant" sa Leonardom Dikapriom u glavnoj ulozi.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Jugoslav Pantelić: "Čovek ptica" zasluženo dobio Oskara, za vikend na Festu

Izvor: Blic, 24.Feb.2015, 18:02

Drugu godinu zaredom trijumfuje meksički reditelj. Injaritu je nagradu posvetio sunarodnicima u domovini, imigrantima u SAD, kao i kolegama Kuaronu i Del Toru...U godini kada su članovi američke Akademije za film kritikovani zbog izostavljanja tamnoputih nominovanih umetnika, a 87. dodela njihovih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.