Izvor: Radio 021, 25.Apr.2021, 18:03

Na dan dodele nagrade Oskar 2021: 19 štreberskih opaski - od Borata do Bosmana

Sve što treba da znate o večerašnjoj, 93. dodeli Oskara - sem svega onog što je sprečila epidemija korona virusa.

Getty/Netflix/Amazon/Disney/FocusNominovana rediteljka Kloi Žao, Viola Dejvis kao mama Rejni, Saša Baron Koen kao Borat, Džo Gardner iz filma Duša i Keri Maligan kao Devojka koja obećava

Posle sezone nagrada koja se razvlačila duže i od nekih nominovanih filmova, Oskari će konačno biti dodeljeni u nedelju, 26. aprila.

Trka je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << otpočela još prošlog septembra, kada je film Zemlja nomada postao rani favorit u na festivalima u Veneciji i Torontu.

Sezona dodela nagrada je zbog pandemije bila prolongirana, pa je Oskar na rasporedu dva meseca kasnije nego što obično bude.

Opustite se, jer smo mi proučili sve nominacije i odslušali mnogo podkasta koji su se bavili nagradama i na kraju došli do 19 ozbiljno štreberskih činjenica koje se tiču ovogodišnjih učesnika.

Mogu li ovogodišnji Oskari da promene Holivud Oskar 2021: Rediteljke koje se bave gorkim istinama Oskar 2021 - šta možemo da očekujemo od ceremonije BBC1. Borat je već oborio jedan oskarovski rekord.

Dvostruko nominovani film Saše Barona Koena je postavio Ginisov rekord u kategoriji najdužeg naslova nominovanog kandidata u istoriji Akademije.

Naziv filmaBorat: Kulturno uzdizanje u Americi za pravljenje koristi slavnoj naciji Kazahstana na engleskom ima impresivnih 110 slovnih znakova.

To je duže i od dosadašnjeg rekordera, filma Ti veličanstveni ljudi u njihovim letećim mašinama ili Kako sam leteo od Londona do Pariza 25 sati i 11 minuta, iz 1964, koji je imao skromnih 85 slovnih znakova nazivu.

Stvarno momci, moglo je to i bolje.

Amazon StudiosMarija Balakova, zvezda iz Borata, tek je druga glumica nominovana za najbolju sporednu ulogu iz nekog nastavka2. Nominacija Čedvika Bosmana je neobičnija nego što ste i mislili

Zvezda filma Crni panter, koji je umro prošlog avgusta, verovatno će osvojiti nagradu za najboljeg glumca za film Ma Rainey's Black Bottom.

Ali posthumna nominacija glumaca i nije tako uobičajena stvar - Bosman je tek osmi u poslednje 93 godine.

Džejms Din, Džin Igls, Ralf Ričardson, Masimo Troizi i Spenser Trejsi su takođe bili nominovani posthumno - Din čak dva puta, dok su Hit Ledžer i Piter Finč jedina dvojica kojima je nagrada i dodeljena pošto su preminuli.

Dejvid Finčer: holivudski najprovokativniji reditelj Parazit: Južnokorejski film ušao u istoriju Oskara Neobične činjenice o ovogodišnjoj dodeli Oskara 3. Kategorija za najbolji film nema Dušu

I bukvalno. Izuzetno popularan Piksarov Duša, u kojem glasove pozajmljuju Tina Fej, Džejmi Foks i Grem Norton, nije u trci za najbolji film ove godine.

Ali to nije ništa novo. Akademija retko nominuje animirane filmove u ovu elitnu kategoriju.

DisneyDžejmi Foks daje glas Džou Gardneru u filmu Duša

U stvari, samo su tri animirana filma bila nominovana za najbolji film - Lepotica i zver (1991), Nebesa (Up, 2009) i Priča o igračkama 3 (2010) i nijedan od njih nije pobedio.

Duša ima makar nominaciju u kategoriji za najbolji animirani film i dosta dobre šanse da pobedi, barem ako uspe da iza sebe zadrži ovcu Šona (Shaun the Sheep).

4. Poslednji put su pobednici iz kategorija najbolja glumica i najbolji glumac igrali u istom filmu 1998. godine

Nemojte se kladite da se to neće dogoditi ove godine - Viola Dejvis i Čedvik Bosman iz filma Ma Rainey's Black Bottom bi oboje mogli da pobede.

Helen Hant i Džek Nikolson su bili poslednji par koji je ostvario ovakav uspeh - za film Dobro da bolje ne može biti.

Oskar 2020: Kako osvojiti nagradu za najbolji film? Oskar 2020: Deset iznenađenja na dodeli nagrade Akademije koje niko nije mogao da predvidi Oskar 2020: Ko se nada nagradi za najbolji strani film 5. Pobednik u kategoriji Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu, još od 1976. godine nije propustio nominaciju za Oskara.

Ipak, to se promenilo ove godine.

STX FilmsDžodi Foster: Globusi je obožavaju, Oskari baš i ne

Džodi Foster je osvojila Zlatni globus za ulogu u filmu The Mauritanian, ali nije jedna od pet nominovanih za Oskara u toj kategoriji.

Tako je postala prva glumica koju je Oskar „zaboravio" iako je dobila nagradu Globus još od Ketrin Ros, kojoj se isto desilo u slučaju filma Putovanje prokletih.

6. Glen Klouz je bila najbolja (i najgora) glumica 2020. godine

Glumica koja ima 74 godine, trenutno nosi ovu sumnjivu počast zvezde sa najvećim brojem nominacija koje se nikada nisu pretvorile u Oskara.

Ona je ove godine zaradila osmu nominaciju za ulogu u filmu Hillbilly Elegy koji je izazvao masu oprečnih komentara- filmski portal Roten tomejtos (Rotten Tomatoes) beleži ogromnu razliku u oceni koju mu dodeljuje publika (84%) i kritika (26%).

Posledica je očigledna - Klouz je nominovana i u kategoriji Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu… Ali i za alternativnu nagradu Malina za najgoru sporednu žensku ulogu.

Ona je tek treća glumica do sada koja je osvojila nominaciju i za Oskara i za Malinu za istu ulogu.

Pre nje su to priznanje dobile samo još Ejmi Irving (Jentl) i Džejms Koko (Samo kad se smejem).

Lacey TerrellGlen Klouz je za film Hillbilly Elegy nominovana za najbolju žensku sporednu ulogu i za najgoru žensku sporednu ulogu7. Prvi put u istoriji dodele Oskara su svih pet nominovanih filmova u kategoriji za najbolji originalni scenario u trci i za najbolji film.

To su: Minari, Devojka koja obećava, Juda i crni mesija, Suđenje čikaškoj sedmorci i Zvuk metala.

8. Film Evrovizija je čudan i za kategoriju u kojoj je nominovan

S obzirom na inače ludu istoriju ovog godišnjeg takmičenja, drugačije nije ni moglo da bude.

Pesma Husavik, koja se čuje u Evroviziji Vila Ferela, jedina je nominovana numera u konkurenciji za najbolju originalnu pesmu koja se ne čuje tokom odjavne špice filma.

Razlog je što se radi o pesmi koja je jedina od nominovanih aktivan i integralan deo filmskog zapleta, za razliku od prijatnih, osmišljenih pesama kojima je cilj da vas isprate dok napuštate bioskopsku salu, ili dnevnu sobu.

Druga neobičnost u ovoj kategoriji je Dajen Voren, ali iz drugih razloga.

Dok svi ostali nominovani autori učestvuju u dodeli prvi put, Voren će prisustvovati svojoj 12. nominaciji (dvanaestoj!) za nagradu.

Voren nikada nije osvojila Oskara.

NETFLIXEvrovizija: Priča o vatrenoj sagi je film nominovan u kategoriji najbolja originalna pesma za numeru Husavik9. Viola Dejvis se ne zadržava dugo

Njen portret mame Rejni traje ukupno 26 minuta i 41 sekund.

To znači da se ona u filmu pojavljuje kraće nego dve glumice koje su nominovane u kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu - Marija Balakova (40 minuta) i Olivija Kolman (35 minuta).

Dejvis je navikla na to - ona već ima nominaciju za najbolju sporednu žensku ulogu za film Sumnja iz 2009. godine u kojem se pojavljuje u samo jednoj sceni koja traje osam minuta.

Makedonci slave i bez Oskara: „Pobedili su u mom srcu“ Kako je film iz Severne Makedonije ušao u istoriju Oskara „Kako je moje violončelo postalo Džoker Hoakina Finiksa“ 10. Nominacija za film Beli tigar održava 20 godina staru tradiciju

Ovaj film, zasnovan na romanu sa Buker nagradom, ima samo jednu nominaciju - za najbolji adaptirani scenario.

Njegovo pojavljivanje u ovoj kategoriji održava niz koji traje već 20 godina, a u kojem se pojavljuje ,,usamljena nominacija za scenario".

Drugim rečima, svaka Oskar ceremonija u poslednjih 19 godina je imala makar jedan film sa nominacijom isključivo u kategoriji scenarija i - nijednom drugom.

Filmovi Knives Out, Straight Outta Compton, In Bruges i Molly's Gamesamo su neki od njih.

Patti PerretLesli Odom Džunior kao Sem Kuk u filmu Jedna noć u Majamiju11. Meri Džej Blajdž postavlja nove trendove

Kraljica hip-hop soula je bila prva osoba nominovana i za glumu i za pesmu u istoj godini, za film Mudbound iz 2018. godine.

Ali od tada se ova situacija ponavlja svake godine. Lejdi Gaga je imala obe nominacije 2019, a zatim i Sintija Erivo 2020.

Ove godine, Lesli Odom Džunior, zvezda filma Jedna noć u Majamiju, nastavlja taj trend - sa nominacijama u obe kategorije.

Pored toga što glumi legendarnog pevača Sema Kuka, on je takođe napisao i izveo pesmu Speak Now za saundtrek ovog filma.

Finčerov „Mank“ ima najviše nominacija za Oskara, „Quo vadis, Aida" u trci za nagradu Oskar: Samo filmovi koji podržavaju različitost mogu da budu izabrani za najbolje Balkan ipak nije ostao bez Oskara 12. Najstarija nominovana osoba ove godine je 89-godišnja En Rot, kostimografkinja iz filma Ma Rainey's Black Bottom

Po tome se izjednačila sa scenaristom Džejmsom Ajvorijem i pokojnom francuskom rediteljkom Anjes Varda koji su takođe bili nominovani u 89. godini.

Ali ko je ipak bio najstariji od njih troje?

Izvadili smo digitrone i izračunali da Varda drži šampionsku poziciju - u vreme nominacije, ona je bila tri meseca starija od Rot, a osam dana od Ajvorija.

NetflixČedvik Bosman (levo) i Viola Dejvis (u sredini) su nominovani za film Ma Rainey's Black Bottom13. U filmu Juda i Crni mesija nema glavne uloge.

Barem prema Akademiji.

Danijel Kaluja i LaKit Stenfild su nominovani u kategoriji za najbolju mušku sporednu ulogu za ovaj film.

To je zbunilo mnoge pratioce Oskara. Ako su glumci koji igraju Judu i Crnog mesiju sporedni, ko je onda, pobogu, glavni u ovom filmu?

Objašnjenje je prilično jednostavno. Akademija dozvoljava glasačima da sami odaberu kategoriju u kojoj će nekoga nominovati.

Obojica su od članova Akademije mogli da dobiju i nominacije u kategoriji koja se odnosi na glavne uloge, ali od kada je Beri Ficdžerald bio nominovan dva puta za istu ulogu 1944. godine, uvedeno je pravilo da glumac može da bude na listi samo u kategoriji u kojoj je osvojio više glasova.

14. Svi dobitnici iz glumačkih kategorija bi mogli da budu pripadnici manjinskih etničkih grupa.

Četvoro pobednika na ceremoniji Udruženja filmskih glumaca ispunjavaju taj kriterijum - a to bi mogao da bude snažan indikator i pred dodelu Oskara.

Jun Jo-Đang, Danijel Kaluja, Viola Dejvis i Čedvik Bosman su pobednička četvorka Udruženja filmskih glumaca.

A24Jun Jo-Đang igra nekonvencionalnu baku u filmu Minari

Ovo je generalno rekordna godina za rasnu raznolikost u Oskar nagradama, sa devetoro glumaca koji pripadaju etničkim manjinskim grupama, od ukupno 20 nominovanih.

I prvi put do sada, većina nominovanih za glavnu mušku ulogu nisu belci. Entoni Hopkins i Geri Oldman su u konkurenciji sa Bosmanom, Rizom Ahmedom i Stivenom Janom.

Pet žena koje su mogle da budu nominovane za Oskara za režiju Zašto je Kum 3 bio toliko omražen Da li je Tom Henks deo izumiruće sorte pravih filmskih zvezda 15. Ovo je prva godina da su dve žene nominovane za režiju.

Natali Portman sada može da odloži plašt kojim je izražavala protest zbog izostavljanja žena u ovoj kategoriji, jer su i Kloi Žao (Zemlja nomada) i Emerald Fenel (Devojka koja obećava) u konkurenciji za najboljeg reditelja.

Ovo je prvi put da su dve žene nominovane u jednoj godini.

Greta Gervig, rediteljka filma Lejdi Bird, bila je poslednja žena predložena u ovoj kategoriji i to 2018, dok je Ketrin Bigelou jedina koja je nagradu i osvojila - 2010. godine za film Katanac za bol.

I ne samo to - Žao i Fenel su takođe i u trci za nagradu za najbolji adaptirani i najbolji originalni scenario.

Ako obe osvoje Oskare, biće to prvi put u istoriji da su žene osvojile nagrade u obe scenarističke kategorije.

Nijedna žena nije osvojila nagradu za scenario još od Diablo Kodi koja je Oskara dobila 2008. za film Džuno.

Merie Weismiller WallaceGlumica Keri Maligan i rediteljka Emerald Fenel su nominovane za film Devojka koja obećava16. Borat je novi Kum.

Filmove Kum i Kum 2 mnogi smatraju najboljim filmovima svih vremena. Ali gangsterski ep ima dve iznenađujuće paralele sa Boratovim kulturnim uzdizanjem.

Prvo, Marija Balakova je tek druga žena nominovana za najbolju sporednu ulogu koja je to ostvarila u nekom filmskom nastavku, posle Talije Šajer u Kumu 2.

Borat je takođe i tek četvrti film čiji su i original i nastavak predloženi za najbolji scenario.

Ostali filmovi su The Thin Man, njegov nastavak After The Thin Man;Hazarder (The Hustler) i Boja novca (The Color of Money) i - naravno, Kum i Kum 2.

17. Ove godine su dve kategorije, montaža zvuka i miks zvuka, spojene u jednu - za najbolji zvuk.

Ovo je ogromno olakšanje za sve novinare koji su ranije morali da objašnjavaju razliku između ove dve kategorije - uz pretpostavku da su i sami znali o čemu se radi.

Objašnjenje leži u činjenici da dve odvojene kategorije više nisu neophodne zbog razvoja tehnologije.

,,Dve kategorije u oblasti zvuka su relikt vremena koje je prethodilo digitalizaciji i propusta da se primeti evolucija u postprodukcionom procesu", objašnjava Kris O'Folt za magazin Indivajer.

,,Danas se miks zvuka i montaža preklapaju do te mere da čak ni najposvećeniji audiofili nisu u stanju da razlikuju jedno od drugog".

Amazon Studios Film Zvuk metala je, logično, jedan od nominovanih za najbolji zvuk

18.Fransis Mekdormand je prva žena koja je u istoj godini nominovana i za glumu i za produkciju

Ona je potpisana kao producentkinja za Zemlju nomada, favorita za najbolji film, što znači da bi mogla da završi na svečanoj pozornici čak i ako ne osvoji Oskara za najbolju glumicu.

U poređenju sa ovakvim dostignućem, najbliži su primeri Barbare Strejsend i Opre Vinfri koje su takođe bile nominovane u ove dve kategorije, ali za različite filmove i u različitim godinama.

19. Možda ne bi bilo loše pitati Stivena Soderberga koji će brojevi biti izvučeni na lutriji

Legendarni reditelj filmova Igraj svoju igru (Ocean's Eleven) i Erin Brokovič je producent ovogodišnje ceremonije dodele Oskara, što mora da predstavlja pravi logistički košmar sa brojnim i različitim lokacijama, protokolima zbog Kovida i zabrane korišćenja platforme Zum.

Ali ako i postoji neko ko bi mogao da bude spreman za ovakvu situaciju, onda je to Soderberg.

Skoro čitavu deceniju pre pandemije, 2011. godine, on je režirao film u kojem se pominju fizička distanca, brojke o zaražavanju i vakcine, i to sve usred epidemije smrtonosnog virusa.

Ime tog filma? Zaraza (Contagion).

Stivene, žao nam je zbog svih loših stvari izrečenih za film Igraj svoju igru 2 (Ocean'sTwelve).

Obećavamo da u tebe više nikada nećemo posumnjati.

SEARCHLIGHT PICTURESZemlja nomada ima šest nominacija, među kojima su i one za najbolji film i najbolju glumicu za Frensis Mekdormand

Dodela 93. nagrada Oskar održava se u noći između nedelje i ponedeljka po ovdašnjem vremenu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.