Morikone pljuvao Tarantina, a prvog Oskara dobio za njegov film!

Izvor: Prva.rs, 01.Mar.2016, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morikone "pljuvao" Tarantina, a prvog Oskara dobio za njegov film!

Italijanski umetnik je komponovao muziku za filmove "Bilo jednom u Americi", "Za šaku dolara", "Za dolar više", "Dobar, loš, zao", "Bilo jednom na Divljem zapadu", "Nesalomivi", "Misija", "Stvor", "Sinema Paradizo"...
I dok je svet plakao nad tužnom oskarovskom sudbinom (bez sumnje maestralnog) Leonarda Dikapria, kao senka se provukla vest o nagradi kompozitoru koji je zadužio filmsku umetnost za tri naredna života. 
Italijanski legendarni kompozitor osvojio je Oskara nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << je šesti put nominovan, i to za film Kventina Tarantina „Podlih osam“.
Kada je saznao da ovogodišnji Oskar ide njemu u ruke, Enio Morikone je rekao:
- Ne postoji dobra muzika za film bez dobrog filma koji je inspiriše. Zbog toga zahvaljujem Kventinu Tarantinu što me je izabrao i producentu Harviju Vejnštajnu i celoj ekipi.
Morikone je bio pet puta nominovan za Oskara i to za „Nebeske dane“ 1978. godine, „Misiju“ 1986. godine,  „Nedodirljive“ 1987. godine, „Bagzija“ 1991. godine i „Malenu“ 2000. godine.
Ako je za utehu, kralj filmske muzike dobio je počasnog Oskara za životno delo 2007. godine.
Ipak, mnogima se čini da je nagrada Morikoneu, koji s ponosom nosi 87 godina, zakasnila čitavu, ako ne i više decenija. Takođe, ostaje žal što nije poneo nagradu u žanru s kojim je najviše bio povezan, na primer za vestern trilogiju  „Za šaku dolara“ iz 1964. godine, „Za dolar više“ iz 1965. godine i „Dobar, loš, zao“ iz 1966. godine, piše Independent.
Ova nagrada i za Tarantina predstavlja veliko zadovoljstvo jer je sa originalnim Morikoneom ostvario veliku ambiciju u sopstvenoj filmografiji.
S druge strane, Morikone je nekoliko puta negirao Tarantinovo umeće i otvoreno kritikovao ekscentričnog reditelja. 
Tarantina je odbio za „Nemilosrdne gadove“, a za „Đanga“ je pristao da uradi samo jednu numeru.
Iako je maestro jednom prilikom rekao da je njegova poslovna saradnja sa Tarantinom završena, čini se da je dobro što je svoju reč pogazio.
Kako je 2013. godine pisao „Holivud riporter”, Morikone je tokom jednog gostovanja na rimskom Univerzitetu, između ostalog, rekao:
-Ne bih voleo da više radim sa njim. Još od „Prokletnika“ me zove da ponovo sarađujemo ali ja sam mu rekao da ne mogu jer mi nije dao dovoljno vremena. Za „Đangovu osvetu“ je koristio moju staru pesmu”.
Osim toga, Morikone je imao amandmane i na Tarantinovu tehniku:
-On ubacuje muziku u film bez ikakvog smisla. Sa takvim čovekom ne možete ništa da radite.
I na kraju, kompozitor je priznao da ga „Đangova osveta” nije oduševila.
-Iskren da budem, baš me briga za taj film. Previše je krvav.
Ali, Oskar je ipak zlatan, zar ne maestro?​
Pročitajte i:
Bravo, maestro: Ovako zvuči Morikone u novom Tarantinovom filmu
Izvor: rts
 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.