Mađarska očekuje 80.000 zahteva za pasoše iz Srbije

Izvor: Politika, 03.Jan.2011, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska očekuje 80.000 zahteva za pasoše iz Srbije

BEOGRAD – Mađarska očekuje da će 80.000 građana Srbije zatražiti njeno državljanstvo na osnovu zakona koji će ove godine to omogućiti Mađarima koji žive u drugim zemljama, izjavio je ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic.

Nikovic je u intervjuu portalu Euraktiv Srbija kazao da je ta pretpostavka zasnovana na rezultatima anketa koje su pokazale da je svaki treći Mađar iz Srbije zainteresovan za državljanstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mađarske.

„Ne očekujemo masovno useljavanje, čak ni onih koji budu stekli naše državljanstvo”, rekao je Nikovic i kazao da je Mađarska i do sada davala olakšice za zapošljavanje ljudi iz susednih zemalja i da su oni koji su bili zainteresovani, već iskoristili tu pogodnost.

„Slično je i sa Evropom: problem emigranata je i sada prisutan, samo posle ukidanja vizne obaveze za neke od balkanskih zemalja - ova opasnost neće se znatno povećati zbog rasta broja dvojnih mađarskih državljana, recimo, u Srbiji”, kazao je on.

Nikovic je rekao da praktične prednosti nisu glavni razlog iz kojeg je Mađarska odlučila da Mađarima iz drugih zemalja omogući uzimanje pasoša.

„Ovaj naš zakon, ova mogućnost koju on pruža, prvenstveno ima moralnu dimenziju za Mađare koji su mađarsko drzavljanstvo izgubili zbog istorijskih okolnosti”, kazao je Nikovic.

„Sadrži razume se i konkretne prednosti, najpre to što mađarski pasoš važi za Evropsku uniju. Osim toga, čim pređu mađarsku granicu, oni su tretirani kao i ostali, tamošnji mađarski državljani, sem naravno prava vezanih za stalni boravak i plaćanje poreza, ili plaćanje socijalnog osiguranja, i tako dalje”, rekao je on.

objavljeno: 03/01/2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pasoši za 80 000 Mađara iz Srbije

Izvor: B92, 03.Jan.2011

Beograd -- Mađarska očekuje da će ove godine 80.000 građana Srbije zatražiti njeno državljanstvo, izjavio je ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic... Od ove godine na osnovu zakona svi Mađari koji žive u drugim zemljama imaće pravo da zatraže mađarsko državljanstvo...Nikovic je u intervjuu...

Nastavak na B92...

MAĐARSKA OČEKUJE 80.000 ZAHTEVA ZA PASOŠE IZ SRBIJE

Izvor: Kurir, 03.Jan.2011

BEOGRAD - Mađarska očekuje da će 80.000 građana Srbije zatražiti njeno državljanstvo na osnovu zakona koji će ove godine to omogućiti Mađarima koji žive u drugim zemljama...Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic je kazao da je ta pretpostavka zasnovana na rezultatima anketa koje su pokazale...

Nastavak na Kurir...

Svaki treći Mađar iz Srbije zainteresovan za državljanstvo Mađarske

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2011, 07:11

BEOGRAD - Mađarska očekuje da će 80.000 građana Srbije zatražiti njeno državljanstvo na osnovu zakona koji će ove godine to omogućiti Mađarima koji žive u drugim zemljama...Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic je kazao da je ta pretpostavka zasnovana na rezultatima anketa koje su pokazale...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.