Kolekcionar zlatnih medalja

Izvor: Glas javnosti, 17.Sep.2009, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolekcionar zlatnih medalja

KIKINDA - Na gromoglasno najavljenoj revitalizaciji srpskih pruga, u koju će biti uloženo pola milijarde evra, država bi mogla značajno da uštedi ukoliko iskoristi nagradama ovenčane izume Slavka Resanovića (68) iz Kikinde. NJegov železnički troslojni „sedvič prag“ je 1995. godine na sajmu inovacije Eureka u Briselu osvojio zlatnu medalju i Oskar interkontinentala. Godinu dana kasnije, na istoj sajamskoj smotri, poznatom inovatoru je, takođe, pripala zlatna medalja za putni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prelaz. On služi za izradu kolovoza na prelazima puta preko železničkih pruga kako bi se zamenili krupna kocka, kolovoz od betonskih ploča ili sitna kolska kaldrma. Resanović upozorava da je zbog visokog stepena dotrajalosti gornjeg stroja, gde spadaju i pragovi, tehničko stanje naših pruga zabrinjavajuće. Resanović ukazuje da se svake godine u svetu zameni oko 70 miliona železničkih pragova i da bi Srbija mogla da ima konkurentan proizvod.

Za patent 18.000 dinara

Slavka Resanovića kaže da ga tišti što država nema razumevanja za pronalazače i inovatore.

- Kada sam dospeo u finansijski škripac, razmišljao sam da prodam zlatne medalje koje sam osvojio u Briselu, ali me je bila sramota. Inovacije zahtevaju vreme i novac a porodica zbog toga ispašta. Taksa za prijavu patenta košta 5.000, dok održavanje patenta košta 18.000 dinara. Kada bi se našao neko ko je voljan da me prati, okitio bi se sa novim zlatnim medaljama - kaže Resanović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.