Ko će osvojiti Oskara? Ljuta borba za favorite na kladionicama

Izvor: B92, 03.Mar.2023, 18:45

Ko će osvojiti Oskara? Ljuta borba za favorite na kladionicama

Ovog meseca je na redu 95. dodela Oskara, koja će se održati u Los Anđelesu u noći između 12. i 13. marta, a već su se izdvojili favoriti koji će kući odneti ovo laskavo priznanje.

Nominacije za nagrade objavljene su krajem januara, a kao u svake godine, u toku su i opklade. Kvote u kladionicama često otkrivaju pobednika.

Mnoge dodele nagrada, kao što su Zlatni globusi, BAFTA i SAG, održavaju se pre dodele Oskara i odličan su pokazatelj ko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi kući mogao da odnese zlatnu statuu. Ove godine, sudeći po dosadašnjim nagradama i kladionicama, najviše nagrada mogla bi da osvoji drama "Everything Everywhere All at Once".

Taj film je i naslov sa najviše nominacija za Oskara, njih 11. Na kladionicama je taj film najbolji. U kategoriji za najbolji film, pored "Everything Everywhere All at Once", dobru kvotu ima i nemački film "All Quiet on the Western Front". Mračna komedija "The Banshees of Inisherin" nazvana je skrivenim favoritom u toj kategoriji.

Očekuje se da će nagradu za najbolji originalni scenario dobiti scenaristi filma "Everything Everywhere All at Once", dok bi nagradu za najbolji adaptirani scenario mogao dobiti film "Women Talking".

Napeto je u kategorijama za najbolje glumice i glumce. U kategoriji najbolja glavna glumica vodi se borba između Kejt Blanšet, nominovane za ulogu u filmu Tar, i Mišel Jeo, nominovane za ulogu u filmu Sve svuda odjednom. Međutim, kladionice su više naklonjene Mišel.

U kategoriji najboljeg glumca, glavni favoriti su Ostin Batler za ulogu u biografskom filmu Elvisa Prislija i Brendan Frejzer za nastup u Kitu. Obojica su već dobili nagrade za ove uloge, tako da je trka između njih veoma tesna. Kladionice, pak, naginju Frejzeru.

U kategoriji za najbolju sporednu glumicu borba se vodi između Anđele Baset, koja je nominovana za ulogu u filmu "Black Panther: Wakanda Foreve", i Keri Kondon, koja je nominovana za "The Banshees of Inisherin". Džejmi Li Kertis je takođe nominovana u ovoj kategoriji za ulogu u filmu "Everything Everywhere All at Once". Kladionice u ovoj kategoriji favorizuju Kerija Kondona, iako mnogi kritičari navode Anđelu kao pobednicu. Što se tiče kategorije najbolja režija, do sada su nagrade dobijali različiti reditelji sa liste nominovanih, ali se pretpostavlja da bi Akademija mogla da nagradi rad legendarnog Stivena Spilberga za biografsku dramu "Fabelmans".

S druge strane, u kategoriji za najboljeg sporednog glumca, on je izraziti favorit. Govorimo o Ke Hui Kuanu, nominovanom za "Everything Everywhere All at Once".

Takođe, među servisima za strimovanje, očekuje se da će Netflik kući poneti najviše nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.