KULTNI FILM KOJI JE OSVOJIO DESET OSKARA UKLONJEN SA HBO MAXA: Prikazuje rasne i etičke predrasude!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2020, 12:59

KULTNI FILM KOJI JE OSVOJIO DESET OSKARA UKLONJEN SA HBO MAXA: "Prikazuje rasne i etičke predrasude!"

Vratiće ga na platformu posle određenih modifikacija.

Film "Zameo ih vetar", koji je na 12. dodeli Oskara 1940. godine odneo čak deset statua (osam takmičarskih i dva počasna), uklonjen je sa servisa HBO Max.

Kako su saopštili iz HBO Maxa, taj film iz 1939. "produkt je svog vremena" te prikazuje "rasne i etničke predrasude" koje su "bile pogrešne tada, a pogrešne su i danas".

Istaknuli su da će se film vratiti na platformu neodređenog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << datuma, s "pojašnjenjem o njegovom istorijskom kontekstu".

Radnja filma odvija se tokom Američkog građanskog rata, a film je godinama napadan zbog načina na koji je u njemu prikazano ropstvo. Temelji se na romanu Margaret Mitčhel, a u njemu se pojavljuju likovi koji su zadovoljni statusom robova te ostaju verni bivšim vlasnicima nakon što je ropstvo službeno ukinuto.

Film je osvojio deset Oskara te je film koji je u istoriji zaradio najviše novca, kad se u jednačinu uključi inflacija.

Hati Makdanijel postala je prva crna glumica koja je bila nominovala i osvojila Oskara za ulogu sluškinje Mami.

Scenarista Džon Ridli u tekstu za Los Angeles Times ranije je ove nedelje napisao da film "veliča predvodnički jug" te da ovekovečuje "bolne stereotipe o Afroamerikancima"

- Na filmu su radili najtalentovaniji ljudi Holivuda u to vreme, sve kako bi sentimentalizovali istoriju koja nikad nije postojala - napisao je scenarista filma 12 godina ropstva.

HBO Max izjavio je da bi bilo neodgovorno ostaviti taj film na platformi bez "objašnjenja i odricanja od njegovih rasističkih prikaza".

Dodali su da će ga vratiti u originalnom obliku "jer bi išta drugačije bilo jednako kao tvrditi da predrasude nisu postojale".

Tekst izjave sličan je onima koje su objavljene o crtićima poput Toma i Džerija te drugim ostvarenjima koji s protekom vremena dobijaju negativan kontekst. Primera radi, Dizni je upozorio gledaoce da stariji filmovi poput Damba iz 1941. mogu sadržati "zastarele kulturne prikaze".
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.