Istraživanje u Holivudu: I dalje nedovoljan broj crnih protagonista u filmovima

Izvor: Blic, 05.Avg.2014, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje u Holivudu: I dalje nedovoljan broj crnih protagonista u filmovima

Holivudski filmovi ne izražavaju u dovoljnoj meri etničku raznolikost Amerike, rezultat je najnovijeg istraživanja.

Iako je ove godine Stiv Mekvin postao prvi crni reditelj koji je osvojio Oskara, svega je 1,1 odsto više crnih junaka u poređenju sa 2007.

Tako, na primer, hispanoamerički glumci su u blokbasterima zastupljeni tek sa 4,9 odsto uloga, premda čine 16 odsto stanovništva, koji su samo lani kupili četvrtinu svih bioskopskih karata u SAD, generišući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << filmskoj industriji zaradu od bilion dolara (hiljadu milijardi dolara).

Na afroameričke glumce, pak, otpada 14,1 odsto uloga, dok 17 odsto filmova nema nijednog crnog lika sa govornom ulogom.

Studija istraživača sa Univerziteta Južne Kalifornije obuhvatila je blizu 4.000 uloga u 100 najuspešnijih filmova u 2013.

Iako je ove godine Stiv Mekvin postao prvi crni reditelj koji je osvojio Oskara za film "12 godina ropstva", istraživanje je otkrilo da je bilo svega 1,1 odsto više crnih junaka na velikom platnu u poređenju sa 2007.

Studija je pokazala i da, ukoliko je reditelj crnac, u filmu ima više crnih protagonista.

Uprkos demografskim promenama u američkom društvu, "filmovi i dalje prenose homogenizovanu sliku društva", navode istraživači.

"Zapravo, gotovo polovina dece mlađe od pet godina danas u Americi nisu bela. To znači da će kako današnja, a još više buduća filmska publika biti daleko etnički raznolikija nego na filmskom platnu", objašnjavaju oni.

Studija je, takođe, utvrdila da se hispanomeričke žene najčešće prikazuju kao "seksualni objekti" više nego pripadnice ijedne druge etničke grupe.

Više od 37 odsto hispanskih filmskih junakinja prikazano je više ili manje golišavo.

To, ističu naučnici, "ilustruje koliko kulturni stereotipi utiču na likove različite etničke pripadnosti koji se pojavljuju na filmu".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Istraživanje u Holivudu: Nedovoljan broj crnih protagonista u filmovima

Izvor: Blic, 05.Avg.2014

Holivudski filmovi ne izražavaju u dovoljnoj meri etničku raznolikost Amerike, rezultat je najnovijeg istraživanja...Iako je ove godine Stiv Mekvin postao prvi crni reditelj koji je osvojio Oskara, svega je 1,1 odsto više crnih junaka u poređenju sa 2007...Tako, na primer, hispanoamerički glumci...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.