Holivud spreman za Oskare, ali strepi od kiše

Izvor: Press, 28.Feb.2014, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holivud spreman za Oskare, ali strepi od kiše

Meteorolozi predviđaju da bi Los Anđeles ovog vikenda mogla da pogodi najveća oluja u protekle dve godine.

Tri filma - snažna istorijska drama "12 godina ropstva", svemirski triler "Gravitacija" i krimi komedija smeštena u 1970e "Američka prevara" glavni su konkurenti za najvažniju nagradu - Oskara za najbolji film.

Na glumačkom platnu, Kejt Blančet je favorit za ulogu u Vudi Alenovoj "Nesrećnoj Džasmin" dok su u muškoj konkurenciji najveće šanse >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << date Mejtuu Mekonahiju za rolu homofobičnog aktiviste sa AIDS-om u "Poslovnom klubu Dalas".

U konkurenciji za sporedne uloge prednjači Džared Leto za transrodnog partnera Mekonahijevog Vudrufa u "Poslovni klub Dalas" i Lupita Njong''o za svoj debi u "12 godina ropstva".

Mada, iznenađenja su uvek moguća na dodeli Oskara, 86. po redu, koju će u nedelju voditi tok šou voditeljka Elen Deženeris.

"Ove godine imaćemo pravi suspens kada se bude otvarala poslednja koverta", rekao je konsultat Toni Angeloti listu Los Anđeles Tajms.

Oko 6.000 članova Akademije za film i nauku glasalo je tokom dvanest dana za svoje favorite.

Međutim, trka za najbolji film je toliko žestoka da je moguće da će pobednika izabrati na osnovu razlike od svega nekoliko glasova.

Za Oskara za najbolji film nominovani su: "Američka prevara", "Kapetan Filips", "Poslovni klub Dalas", "Gravitacija", "Ona", "Nebraska", "Filomena", "12 godina ropstva" i "Vuk sa Vol strita".

Prema pravilima akademije oni sa najmanje glasova za prvo mesto ispadau iz trke, a njihovi poeni daju se sledećem najbolje rangiranom filmu. To traje dok jedan film ne dobije pedeset odsto glasova plus jedan glas.

Ovogodišnja sezona nagrada bila je izuzetno dugačka a dodatno su je produžile zimske Olimpijske igra u Sočiju, a čini je uzbudljivom nemogućnost da se izdvoje veliki favoriti, javlja AFP.

Kladioničari najviše šansi daju "Američkoj prevari" i "Gravitaciji" Alfonsa Kuarona - po deset glasova svaki. Potom sledi "12 godina ropstva", istinita priča o slobodnom crncu koji biva prodat u ropstvo, i koja je preliminarno dobila devet glasova.

Kuaron je "viđen" kao favorit za nagradu za režiju, a "njegova" glumica Sandra Bulok je za svoju ulogu dobila brojne nagrade i pohvalne kritike tako da mnogi veruju da bi ona mogla da umeša prste u trku za Oskara za najbolju glumicu gde je Blančetova i dalje favorit i pored žestoke konkurencije Meril Strip (Avgust u okrugu Osejdž), Džudi Denč (Filomena) i Ejmi Adams (Američka prevara).

Na dodeli Oskara, koju svake godine prate milioni gledalaca, nastupiće irski rok bend U2 koji će izvesti svoju nominovanu za Oskara numeru iz filma "Mandela: Lond Walk To Freedom" kao i Bet Midler.

Ceremoniji u nedelju prethodiće uobičajena modna ekstravaganca na crvenom tepihu kada će sve zvezde Holivuda u svojim toaletama paradirati duž Holivud bulevara do Dolbi teatra.

Organizatori se nadaju da kiša neće upropastiti tu paradu i sada užurbano rade na pripremama kako da to spreče.

Kiša će međutim doći kao olakšanje mnogim lokalcima budući da je Kalifornija poslednjih meseci pogođena jednom od najgorih suša u veku. Posle silnih priprema, kiša je, za organizatore Oskara, jedan problem koji im nije potreban.

Zanimljivo je i da će beogradska publika većinu "glavnih" nominovanih moći da pogleda na Festu koji počinje večeras (neke će čak i videti uživo - ekipu "Filomene" na primer ) ili ih je već videla u bioskopima (Gravitacija, Vuk sa Vol strita) za razliku od ranijih godina kada su ljubitelji sedme umetnosti i dodele Oskara svoje favorite "tipovali" gledajući piratske kopije filmova.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.