Hit Ledžer nominovan za Oskara

Izvor: Politika, 22.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hit Ledžer nominovan za Oskara

Drama „Neobični slučaj Bendžamina Batona” Dejvida Finčera osvojila 13 nominacija za nagradu Američke filmske akademije

Najviše nominacija, čak 13,za 81. dodelu Oskara koja će biti održana 22. februara u Kodak teatru u Los Anđelesu, osvojio je film „Neobični slučaj Bendžamina Batona”. Za ovom dramom Dejvida Finčera slede „Slumdog Millionaire” Denija Bojla sa 10 nominacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i „Milk” Gasa van Santa i „Mračni vitez” Kristofera Nolana, sa po osam nominacija.

U kategoriji za najbolji film, nominovani su: „Neobični slučaj Bendžamina Batona”, „Frost/Nikson”, „Milk”, „Čitač” i „Slumdog Millionaire”, čiji su reditelji Dejvid Finčer, Ron Hauard, Gas van Sant, Stiven Daldri i Deni Bojl nominovani za najbolju režiju.

Za najbolju glavnu žensku ulogu nominovane su: En Hatavej za „Rejčel se udaje”, Andželina Džoli za dramu „Zamena”, Marisa Lioza „Zamrznutu reku”, Meril Strip za „Sumnju” i Kejt Vinslet za „Čitača”, za koji je nagrađena „Zlatnim globusom”, dok se u muškoj kategoriji takmiče: Ričard Dženkins za „Posetioca”, Frenk Lanđela za „Frost/Nikson”, Šon Pen za „Milk”, Bred Pit za „Neobični slučaj Bendžamina Batona” i Miki Rurk za „Rvača”, koji već važi za favorita.

Prerano preminuli glumac Hit Ledžer nominovan je za Oskara u kategoriji za sporednu mušku ulogu za tumačenje lika Džokera u filmu „Mračni vitez”, a u konkurenciji su Džoš Brolin za „Milk”, Robert Dauni junior za „Tropsku oluju”, Filip Simur Hofman za „Sumnju” i Majkl Šenon za „Revolucionarni put”. Za najbolju žensku epizodu nominovane su: Penelope Kruz za „Ljubav u Barseloni”, Taraji Henson za „Neobični slučaj Bendžamina Batona”, Ejmi Adams i Vajola Dejvis za dramu „Sumnja” i Marisa Tomej za „Rvača”.

Oskara za najbolji strani film mogu osvojiti dela: nemački „Bader-Majnhofov kompleks”, francuski „Između zidova”, dobitnik kanske „Zlatne palme”, japanski „Departures”, austrijski „Revanš” i izraelski „Valcer sa Baširom”, koji je u ovoj kategoriji osvojio „Zlatni globus”.

Za najbolji animirani film nominovani su „Munja”, „Kung-fu panda” i „Voli”.

I. A.

[objavljeno: 23/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.