Groznica pred dodelu Oskara

Izvor: B92, 22.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groznica pred dodelu Oskara

Grozničava atmosfera iščekivanja dostiže vrhunac u Holivudu, gde se obavljaju poslednje pripreme pred večerašnju svečanu dodelu Oskara, čije će 80. jubilarno izdanje biti u znaku krvavih filmskih drama sa mračnim likovima.

Na Holivudskom bulevaru već je postavljen crveni tepih dug nekoliko stotina metara, po kome će se prošetati brojne zvezde, a ulaz u "Kodak pozorište", salu sa 3.500 mesta u kojoj će ceremonija biti održana, ukrašen je ogromnim statuama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oskara.

Od početka sedmice više velikih ulica postepeno je zatvoreno za saobraćaj kako bi američka istorijska filmska četvrt, severozapadno od Los Anđelesa, bila pretvorena u "ušančeni logor" koji štite stotine policajaca.

U potpunoj suprotnosti sa glamurom koji prati ovaj skup velike filmske porodice, selekcija Američke filmske akademije ove godine u prvi plan stavlja dela brutalne sadržine, likove ubica i zastrašujućih scenarija.

"Posle prošlogodišnje Skorsezeove "Dvostruke igre" ovo će biti druga godina zaredom da u pobedničkom filmu govori oružje", rekao je Tom O'Nil, jedan od američkih novinara koji redovno prati svečanu dodelu Oskara.

Krvava priča "Nema zemlje za starce" braće Džoela i Itana Kena nominovana je u osam kategorija i važi za glavnog favorita za Oskara za najbolji film.

Film u kome glavne uloge tumače Tomi Li Džons i Havijer Bardem, osvojio je velliki broj nagrada na takmičenjima koja prethode dodeli nagrada Američke akademije.

"Nema zemlje za starce" za najbolji film proglasila su udruženja producenata, pisaca, glumaca i reditelja. Članovi svih ovih udruženja nalaze se u komisiji koja će svojim glasovima odlučivati o dobitnicima Oskara.

"Glasači za Oskare često svoj glas daju na osnovu toga ko je režirao film. U Holivudu vlada mišljenje da će ova godina biti godina braće Koen", rekao je Tom O' Nil, filmski kritičar "Los Anđeles Tajmsa".

Takođe, i prema rezultatima na kladionicama favoriti za osvajanje nagrada Oskar su braća Koen sa "Nema zemlje za starce".

Ništa manje nasilno ostvarenje "Biće krvi", koje govori o nezasitoj ambiciji naftnog magnata s početka 20. veka, takođe ima osam nominacija, među kojima je i nagrada za najbolju mušku ulogu koja bi mogla da pripadne Britancu Danijelu Dej Luisu.

Među favoritima nalazi se i nezavisna komedija o odrastanju "Džuno", koja je snimljena za samo 2,5 miliona dolara, a zaradila je više od 125 miliona od prikazivanja u bioskopima.

Slede sa po sedam nominacija britanska drama "Pokajanje" i triler "Majkl Klejton" sa Džordžom Klunijem u glavnoj ulozi, koji će se uz Deja Luisa, Tomija Li Džonsa, Viga Mortensena i Džonija Depa, boriti za Oskara za glavnu mušku ulogu.

Za nagradu za glavnu žensku ulogu konkurišu Džuli Kristi (Daleko od nje), Lora Lini (Porodica Sevidž), Kejt Blanšet (Elizabeta: Zlatno doba), Elen Pejdž (Džuno) i Marion Kotijar (Život u ružičastom), koja bi mogla da postane prva Francuskinja koja je osvojila Oskara posle Simon Sinjore, kojoj je ova nagrada pripala daleke 1960.

U trci za Oskara za najbolju režiju su Džulijan Šnabel (Ronilačko zvono i leptir), Džejson Rajtman (Džuno), Toni Gilroj (Majkl Klejton), braća Koen (Nema zemlje za starce) i Pol Tomas Anderson (Biće krvi).

Među nominovanim u kategoriji za najbolji dokumentarac ponovo je kontroverzni Majkl Mur, koji za sobom ima već jednog Oskara (Žeđ za nasiljem). Ovog puta on konkuriše sa filmom "Bolesnik" kojim kritikuje zdravstveni sistem u Americi.

Trka za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, gde je u užoj konkurenciji bio naš film "Klopka" Srdana Golubovića, odlučiće se između ostvarenja iz Austrije, Izraela, Kazahstana, Poljske i Rusije.

Američka akademija za film, čijih 5.829 članova su svi profesionalci sedme umetnosti, podeliće nagrade u ukupno 24 kategorije.

Domaćin svečanosti koja će se tradicionalno održati u "Kodak pozorištu" u Holivudu biće glumac Džon Stjuart, a među njegovim asistentima su i prošlogodišnji dobitnici zlatne statuete Helen Miren, Forest Vitaker, Dženifer Hadson i Alan Arkin.

Tromesečni štrajk holivudskih scenarista, zbog čega je nedavna dodela Zlatnih globusa bila svedena tek na običnu konferenciju za novinare, okončan je 12. februara, pa su organizatori svečanog uručenja Oskara mogli da odahnu.

Tako će najveća i najglamuroznija filmska svečanost na svetu i u svom 80. izdanju moći da protekne u pravom "holivudskom duhu".

Prenos ceremonije dodele nagrada Američke akademije moćiće da se prati u noći između 24. i 25. febuara od 02.00 po našem vremenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.