Glumice lakše dobijaju Oskara nego glumci

Izvor: B92, 16.Dec.2014, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Glumice lakše dobijaju Oskara nego glumci"

Scenarista serije “Newsroom” i filma “Društvena mreža” Aron Sorkin, poslednja je u nizu žrtava kojima je hakerisan e-mail nalog. U jednom njegovom procurelom mejlu on priča “kako je mnogo lakše da dobiješ Oskara ako si žena.”

U njegovoj prepisci sa kolumnistkinjom “Njujork Tajmsa” Morin Dejvid, Sorkin je izneo svoje mišljenje povodom polne (ne)ravnopravnosti kada je u pitanju dodela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oskara. On tako kaže kako je uloga Kejt Blanšet u filmu “Plavi jasmin” (za koji je nagrađena Oskarom) “bila manje zahtevna nego bilo koja muška uloga nominovana za tu nagradu”.

“Zbog toga, iz godine u godinu, muškarac koji dobije Oskara za glavnu ulogu mora da prođe mnogo težu selekciju nego žena. Kejt je sjajno glumila u “Plavom jasminu” ali ona se ne može približiti nijednoj od pet nominovanih muških uloga. Videli ste kako je Denijel Dej Luis nestvarno odigrao Linkolna – dok je Dženifer Lorens u filmu “U dobru i u zlu” uradila samo ono što bi svaka profesionalna glumica morala da uradi. Slično je sa Kolinom Firtom i Natali Portman. Filip Simur Hofman je transformisao sebe u Trumana Kapotija, dok je Džulija Roberts bila nagrađena za razmetljivost u “Erin Brokovič”. Sandra Bulok je dobila Oskara za film “The Blind Side”, dok Al Paćino nije osvojio nijednog za prva dva dela “Kuma”. Helen Miren i Meril Strip su jedine glumice koje mogu da iznesu komplikovane uloge na isti način kao muškarci, ali nažalost ne postoji toliko zahtevnih uloga za žene” napisao je Sorkin.

Sorkinove mejlove je objavio “The Daily Beast”. Pored Sorkina, hakeri su provalili u mejlove Džordža Klunija, Leonarda Di Kaprija i Dženifer Lorens.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.