Film o zatvorenicima iz Srbije u trci za Oskara

Izvor: Blic, 23.Okt.2017, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film o zatvorenicima iz Srbije u trci za Oskara

“Jedna od niti koja se provlači u filmu “Isti” jeste da je čovek, čovek, bez obzira da li je osuđenik, stražar, ili profesor u školi”.

Ovako za “Blic” priča Dejan Petrović, reditelj i scenarista kratkometražnog dokumentarnog filma “Isti” koji je ušao u uži izbor na najvećem festivalu dokumentarnog filma u svetu “IDFA 2017”, koji će se održati od 15. do 30. novembra u Amsterdamu. Ukoliko njegov film odnese nagradu u kategoriji kratki dokumentarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << film, Petrovićev uspeh biće još veći - ući će u direktnu nominaciju za Oskara u istoj kategoriji.

U saradnji sa Upravom za izvršenja krivičnih sankcija, ali i Filmskim centrom Srbije, Dejan Petrović proveo je osam meseci istraživajući život u četiri Kazneno - popravnih zavoda: u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno - popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Kako objašnjava Petrović, on se prikazujući život u zatvoru, kroz svakodnevne aktivnosti osuđenika, pozabavio temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema i istražio relativnost ljudske slobode.

-  Slika koju  imamo o zatvoru je potpuno drugačija i doživljaj zatvora je potpunno drugačiji kada se tamo nađete i kada jednostavno sagledate osuđenički dnevni i svakodnevni život. Zapravo na prvu tu loptu, ne postoji razlika od života van ograde. Oni svakodnevno idu na posao imaju svoje radne zadatke, imaju druženja, slobodne aktivnosti. Snimali smo ih u restoranu, teretani... Upravo te momente smo želeli da prikažemo - da ne postoji razlika od svakodnevnog života sa druge strane ograde - priča Petrović za "Blic".

Kako kaže da je mnogo pre nego što je počeo da se bavi ovim istraživanjem kod njega postojala ideja i želja da upravo na ovaj način istraži relativnost ljudske slobode.

- Kod dokumentarnih filmova teško je odrediti kada se formira neka naznaka ideje ili tema koja vas okupira. Imam utisak da je mnogo pre nego što sam odlučio i seo za kompjuter da napišem priču, odnosno uradim istraživanje da je mnogo ranije nastala ta klica ideje. Zapravo nešto što nas “žulja” čitav život jeste tema kojom se bavi ovaj film i mislim da je sigurno nekih desetak godina ta inicijalna ideja postojala, ali koja se vremenom razređivala i promišljala - navodi Petrović.

Jedan novinaski članak koj je objavljen 2015. godine dao je vetar u leđa Dejanu.

- Sasvim slučajno pročitao sam jedan interesantan članak i tada sam shvatio da postoji mogućnost da u zatvoru tu svoju ideju koja je negde postojala uobličim. Obratio sam se Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i oni su podržali moj predlog i konkurisao sam kao producent na konkurs Filmskog centra Srbije za sufinansiranje kratkometražnog dokumentarnog filma, koji je podržan.I jednim i drugima sam veoma zahvalan što su prepoznali moju ideju i dali mi podršku - navodi on.

Kako kaže, kroz njegov film jedna od niti koja se provlači  jeste da je čovek, čovek, bez obizira da li je osuđenik, stražar iil profesor u školi.

-  Čovek je čovek i čini mi se da upravo u ovom filmu se to na neki način pokazuje. Zapravo moj stav je bio da te uloge koje negde od rođenja nam stavljaju da su osuđenici loši momci, da su stražari loši momci, a oni neki drugi su dobri. Mislim da sve to pada kada direktno lice u lice razgovarate sa tim ljudima, kada ih upoznate...Na kraju svaka druga uloga sa kojom se svi mi susrećemo svakodnevno, čini mi se da kada bolje i dublje uđete u kontakt sa tim nosiocima uloga shvatite da ispod njih postoji samo čovek ili nečovek - kaže on.

Uspeh

Koliko je uspeh Petrovićevog dokumentarnog filma veliki govori činjenica da su autori iz Srbije poslednji put učesvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu pre šest godina, a za 30 godin koliko postoji festival IDFA u takmičarskim programima ovog festivala prikazano je samo devet dokumentaraca domaćih autora. S tim u vezi u Upravi u izvršenje krivičnih sankcija navode da su ponosni i zadovoljni što su prepoznali značaj ovog umetničkog projekta koji je rezultirao time da Srbija posle šest godina ponovo ima svog predstavnika na ovoj filmskoj smotri.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Film o zatvorenicima iz Srbije u trci za Oskara

Izvor: OkRadio.rs, 23.Okt.2017

“Jedna od niti koja se provlači u filmu “Isti” jeste da je čovek, čovek, bez obzira da li je osuđenik, stražar, ili profesor u školi”. Ovako za “Blic” priča Dejan Petrović, reditelj i scenarista kratkometražnog dokumentarnog filma “Isti” koji je ušao u uži izbor na najvećem...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.