Film „Krugovi” srpski kandidat za Oskara

Izvor: Politika, 29.Avg.2013, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film „Krugovi” srpski kandidat za Oskara

BEOGRAD – Srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku biće „Krugovi” Srdana Golubovića, odlučio je danas Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) iz Beograda.

U glasanju, održanom nakon gledanja filmova u bioskopu „Fontana”, učestvovalo je 14 članova komisije.

„Krugovi” su dobili devet, a fim „Smrt čoveka na Balkanu” Miroslava Momčilovića pet glasova.

Uslove za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nacionalnog kandidata za 86. nagradu Američke filmske akademije Oskar ispunjavalo je ukupno šest srpskih filmova.

Uz dva koja su se izdvojila, to su bili „Led” Jelene Bajić-Jočić, „Mamaroš” Momčila Mrdakovića, „Odumiranje” Miloša Pušića i „Falsifikator” Gorana Markovića.

S. Golubović: Krugovi će dostojno predstaviti srpski film

BEOGRAD – Reditelj Srdan Golubović, čiji je film „Krugovi” srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku, izjavio je danas da je jako srećan i izrazio nadu da će ovaj film dobro reprezentovati srpsku kinematografiju.

„To je veliko priznanje za ovaj film i za mene i za celu ekipu koja ga je radila. Nadam se da će dobro reprezentovati srpsku kinematografiju”, rekao je Tanjugu Golubović.

„S obzirom da je već dobio nagradu na najvećem američkom festivalu Sandens i ima distribuciju u Americi, mislim da će nas dostojno predstaviti u trci za Oskara”, dodao je on.

Reditelj ovog filma u koprodukciji više evropskih zemalja, na čelu sa njegovom kućom „Baš čelik” iz Beograda, ne želi da se upušta u prognoze.

„Šta će da se desi, teško je govoriti”, ukazao je on, napominjući da je uspeh koji je imao njegov prethodni film „Klopka”, koji je 2008. godine ušao u uži izbor od devet najboljih stranih filmova kandidovanih za Oskara, bio veliki, ali i pomalo incidentan.

„Mislim da 'Krugovi' imaju neke šanse da se nađu među devet filmova, a za dalje - videćemo. Ima puno stvari koje na to utiču”, bio je uzdržan Golubović.

Što se tiče predstojeće promocije u Americi, „Baš čelik” ima iskustvo sa „Klopkom”.

„Tada je bilo dobro. Sa skromnim sredstvima koja smo dobili od Ministarstva kulture uradili smo veliku stvar za promociju tog filma. Važno je da imamo PR agenta koji je radio i 'Klopku' i sada 'Krugove' na Sandensu. Bitno je da se u američkim medijima, pre svega u filmskim časopisima, što više piše o našem filmu i da se napravi neka vrsta pozitivnog uzbuđenja oko njega, važan je pozitivan marketing”, rekao je Golubović.

On je izrazio nadu da će Ministarstvo i sada pomoći, jer je novac potreban da bi se zakupio medijski prostor kako bi o srpskom filmu počelo da se priča u filmskim krugovima, među onima koji će glasati o dobitnicima Oskara.

Golubović je rekao da je dobro što „Krugovi” imaju velikog prodavca - francusku kompaniju „Memento” koja je zastupala prošlogodišnjeg laureata - iranski film „Razvod: Nader i Simin”, a takođe imaju dosta dobrog distributera u Americi.

„To su neki preduslovi da film može tamo da se predstavi na dobar način. Ministarstvo kulture je za 'Klopku' dalo 25.000 evra, a svetski prodavac i distributer ulažu i više od toga. To je mininalan, ali solidan novac da može da se zakupi neki medijski prostor”, precizirao je Golubović.

„Krugovi”, savremena priča o jednom herojskom delu i njegovim pozitivnim posledicama, nižu uspehe i nagrade širom sveta još od premijere početkom ove godine na Sandens festivalu.

Scenario su pisali Srđan Koljević i Melina Pota Koljević, inspirisani herojskim činom vojnika Srđana Aleksića početkom 90-ih u Trebinju, kada je životom platio odbranu civila.

Tanjug

objavljeno: 29.08.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Film "Krugovi" srpski kandidat za Oskara

Izvor: Blic, 29.Avg.2013

Srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku biće "Krugovi" Srdana Golubovića, odlučio je danas Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) iz Beograda...U glasanju, održanom nakon gledanja filmova u bioskopu "Fontana", učestvovalo...

Nastavak na Blic...

Film "Krugovi" srpski kandidat za Oskara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2013

Srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku biće "Krugovi" Srdana Golubovića, odlučio je danas Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) iz Beograda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Film Krugovi srpski kandidat za Oskara (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 29.Avg.2013

Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke izglasao je da nacionalni kandidat za 86. nagradu Američke filmske akademije "Oskar" bude film Srdana Golubovića "Krugovi"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.