Dodeljene nagrade Američke filmske akademije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2010, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene nagrade Američke filmske akademije

LOS ANĐELES - Američka filmska akademija noćas je u holivudskom Kodak teatru u Los Anđelesu 82. put dodelila filmske nagrade Oskar u preko 20 kategorija, a domaćini ceremonije bili su glumci Stiv Martin i Alek Boldvin.

Oskar za najbolji film u protekloj godini pripao je niskobudžetnoj drami o ratu u Iraku "The Hurt Locker", što je ujedno donelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i drugog Oskara rediteljki ovog filma Ketrin Bigelou.

Prvi put ove godine bilo je ukupno deset pretendenata na priznanje u ovoj kategoriji, među kojima blokbaster "Avatar" Džejmsa Kamerona i "Prokletnici" Kventina Tarantina.

Oskar za najbolju režiju pripao je rediteljki Ketrin Bigelou za jednu od najrealističnijih ratnih drama "The Hurt Locker".

Za najbolju režiju su takođe bili nominovani Džejms Kameron (Avatar), Kventin Tarantino (Prokletnici), Li Denijels (Draga) i Džejson Ritman (U vazduhu).

Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Sandra Bulok za ostvarenje u drami "Mrtav ugao". Pored Bulokove, za najbolju žensku ulogu konkurisale su oskarovke Helen Miren ("Poslednja stanica") i Meril Strip ("Džuli i Džulija") kao i nova lica Keri Muligan ("Obrazovanje") i Gaburi Sidibe ("Draga").

Zanimljivo je da je Sandri Bulok pripala i ovogodišnja Zlatna malina za najgoru žensku ulogu u protekloj godini za rolu u komediji "Sve o Stivu" (All about Steve).

Oskar za najbolju glavnu mušku ulogu pripao je DŽefu Bridžisu za ulogu ostarelog kantri pevača u filmu "Crazy Heart" (Ludo srce). Ostali pretendenti bili su Džordž Kluni (U vazduhu), Kolin Firt (Samac), Morgan Frimen (Nepobedivi) i Džeremi Rener (The Hurt Locker).

Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Mo'Nik za ostvarenje u filmu "Precious" (Draga), a u trci su bile i Penelope Kruz (Devet), Vera Farmiga (U vazduhu), Megi Gilenhal (Ludo srce) i Ana Kendrik (U vazduhu).

Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu pripao je Kristofu Valcu za ulogu u filmu "Prokletnici". Za ovu nagradu nadmetali su se i Met Dejmon (Nepobedivi), Vudi Harelson (Glasnik), Kristofer Plamer (Poslednja stanica) i Stenli Tuči (Divne kosti).

Nagradu za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, dobio je argentinski film "El secreto de sus ojos", a u konkurenciji su bili izraelski "Ajami", francuski "Prorok", peruanski "Mleko tuge" i prošlogodišnji kanski pobednik i dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji film "Bela traka" Mihaela Hanekea.

Među ostalim priznanjima, za najbolji animirani film proglašen je "Up" (Do Neba) Pita Doktera i Boba Petersona, koji je bio nominovan i za najbolji film, a za priznanje u toj kategoriji nadmetali su se i "Koralina i tajanstveni svet", "Fantastični gospodin Foks", "Princeza i žabac" i "The Secret of Kells".

Ove godine izuzetno, gala svečanost je zakazana u martu kako bi bilo izbegnuto preklapanje termina sa Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru u Kanadi, koje su tokom prošlog meseca bile centralni TV događaj u Severnoj Americi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.