Dobitnici počasnih Oskara: Belafonte, OHara, Mijazaki i Karijer

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Nov.2014, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobitnici počasnih Oskara: Belafonte, OHara, Mijazaki i Karijer

Brojne filmske zvezde okupile su se sinoć u Holivudu kako bi odale priznanje velikim filmskim talentima.

Irska glumica Morin O'Hara, japanski reditelj Hajao Mijazaki, francuski scenarista Žan-Klod Karijer i američki glumac i aktivista Hari Belafonte primili su svoje statuete na tročasovnoj ceremoniji, koju za razliku od one u februara, televizija ne prenosi.

Kako prenosi AP, Ris Viterspun, Dženifer Aniston, Stiv Karel, Kevin Kostner, Mark Volberg, Sidni Poatje, Ed >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Norton, Benedikt Kamberbač, Kris Rok, Edi Redmejn, Ron Hauard i Hilari Svonk samo su neka od zvučnih imena koja su pozdravila prve dobitnike Oskara u sezoni, počasnih priznanja koje je Američka filmska akademija ustanovila 2009.

Uručujući Oskara Mijazakiju, predsednik Piksara Džon Leseter je rekao da je japanski animator "najoriginalniji reditelj koji je ikada radio na filmu".

Zahvalivši se na nagradi, majstor animacije je uzvratio da je srećan čovek jer je to veče konačno bio u prilici da se upozna sa Morin O'Hara.

Holivudskoj divi, koju ljubitelji filma pamte kao riđokosu lepoticu iz klasika Džona Forda, u kojima je često glumila sa Džonom Vejnom, počasnog Oskara predao je Liam Nison koji je 94-godišnju glumicu opisao kao "pravu filmsku legendu" i "jednu od najsmelijih žena", jer je sama izvodila sve svoje akrobacije na filmu.

"Nadam se da je (statueta) od srebra ili zlata", prokomentarisala je u šali O'Hara koja je na dodelu došla u invalidskim kolicima.

Primajući nagradu iz ruku reditelja Filipa Kaufmana, francuski scenarista Karijer zahvalio se brojnim rediteljima sa kojima je sarađivao tokom svoje 50 godina duge karijere.

Belafonteu su nagradu Džin Heršolt za humanitarni rad predali Kris Rok i Suzan Sarandon.

"Nisam ovde da ti odam priznanje, već da ti se zahvalim", kazao je Rok, dok je Sarandon opisala 87-godišnjeg glumca i neumornog aktivistu "kao pravog heroja od krvi i mesa".

"Biti nagrađen od kolega za rad u korist ljudskih prava, građanskih prava i mira je način da se ućutka neprijateljska grmljevina", izjavio je Belafonte, pozvavši tom prilikom svog "starijeg prijatelja" Poatijea, takođe istaknutog aktivistu, da s njim podeli nagradu.

Predsednica akademije Čeril Bun Ajzak izjavila je da je dodela su nagrade Guvernera, kako se zvanično zovu ovi Oskari, "šansa za akademiju da prepozna različite talente koji učestvuju u ostvarenju filmskih snova".

Među ostalim zvezdama prisutnim na sinoćnjoj dodeli bili su i Džesika Čestejn, Voren Biti, Oktavija Spenser, žek Džilenhal, Mark Rufalo, Robert Duval, Robert Dauni Džunior i Tilda Svinton.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.