Daleko je Amerika

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 10.Avg.2009, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daleko je Amerika

VRNJAČKA BANJA - Na 33. festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji danas će biti održan tradicionalni simpozijum na temu „Stiv Tešić - Daleko je Amerika“.

Stojan-Stiv Tešić (1942 - 1996), Srbin iz Užica koji je plodnu karijeru ostvario u Americi, dobitnik je nagrade Oskar >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za scenario za debitantski film „Četiri mangupa“, iz 1979. godine, u režiji Pitera Jejtsa.

O njegovom radu za film i pozorište u sali biblioteke u Vrnjačkoj Banji govoriće domaći autori, kritičari i teoretičari, a njihova izlaganja biće objavljena u redovnoj publikaciji Festivala scenarija, u ediciji „Simpozion“.

U pratećem programu Festivala, u sali vrnjačkog bioskopa prikazan je Tešićev film „Četiri prijatelja“, snimljen 1981. godine, u režiji slavnog Artura Pena, dok su „Četiri mangupa“ na repertoaru u sredu, 12. avgusta.

Tešić je iz rodnog Užica otišao sa porodicom u Čikago još 1955. godine. NJegovi prvi filmovi zasnovani su na autobiografskim elementima i žanrovski spadaju u drame odrastanja.

Napisao je i scenarija za filmove „Očevidac“, „Svet po Grapu“, „Američki letači“ i „Eleni“.

NJegovi pozorišni komadi, među kojima je najuspešniji „Na otvorenom putu“ iz 1992. godine, igrani su u američkim repertoarskim pozorištima, kao i u Engleskoj i prevođeni su za scene u Rusiji i skandinavskim zemljama, ali još nisu predstavljeni srpskoj pozorišnoj publici.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka Tešić je bio gost Festivala u Vrnjačkoj Banji i beogradskog Festa.   

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.