BioSens pobednik na međunarodnom takmičenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BioSens pobednik na međunarodnom takmičenju

Institut BioSens pobedio je na međunarodnom takmičenju u konkurenciji od 130 timova za rešenje koje donosi profit i smanjuje rizik poljoprivrednika.

BioSens je pobedio u konkurenciji 130 timova i osvojio nagradu od 130 hiljada dolara iz fonda Melinde i Bila Gejtsa, za svoje rešenje koje optimizuje izbor semena, donosi profit i smanjuje rizik poljoprivrednika, rekao je za Tanjug Oskar Marko, istraživač Instituta i napomenuo da to rešenje može da doprinese i rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << problema gladi u siromašnim zemljama.

Profesorka Vesna Crnojević Bengin, koja je koosnivač Biosensa i koordinatorka projekta Antares, podseća da se institut bavi digitalizacijom poljoprivrede, te da sa naučne strane razvija sve što je najnovije u IT sektoru, mikronanoelektronici, veštačkoj inteligenciji, robotici, ali da se trudi da to bude primenjivo u poljoprivredi.

"Rangirani smo kao prvi centar naučne izvrsnosti u Evropi i kroz investiciju od 14 miliona evra iz EU i 14 miliona evra od Vlade Srbije, rastemo i razvijamo se. Zaposlićemo nove mlade naučnike. Sad nas ima blizu devedeset", rekla je Tanjugu Crnojević Bengin.

Ona se osvrnula i na izgradnju zgrade Instituta sledeće godine koja će, prema njenim rečima, biti jedinstvena u Srbiji, jer će imati specijalnu mikronano elektronsku laboratoriju koja će biti otporna na vibracije.

Inače, centar digitalne poljoprivrede Srbije jedan je od prvih rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije i istraživača Instituta BioSens na uvođenju informacionih tehnologija u poljoprivredu, a rezultat centra je i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike.

Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat putem kojeg se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima u poljoprivrednoj proizvodnji.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

BioSens pobednik na međunarodnom takmičenju

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Nov.2018, 08:56

NOVI SAD – Institut BioSens pobedio je na međunarodnom takmičenju u konkurenciji od 130 timova za rešenje koje donosi profit i smanjuje rizik poljoprivrednika...BioSens je pobedio u konkurenciji 130 timova i osvojio nagradu od 130 hiljada dolara iz fonda Melinde i Bila Gejtsa, za svoje rešenje...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.