Bez Polanskog ovog puta: Izmišljotine nezdravih umova

Izvor: B92, 27.Feb.2020, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez Polanskog ovog puta: "Izmišljotine nezdravih umova"

Francusko-poljski reditelj Roman Polanski neće prisustvovati 45. ceremoniji dodele Cezara, francuskih Oskara, u petak kada feministi planiraju da demonstiraju protiv 12 nominacija za njegov film "Optužujem" (J'Accuse), objavio je on u tekstu prosleđenom agenciji Frans pres.

"Sa žaljenjem donosim ovu odluku, da se ne suočim sa samoproklamovanim sudom javnog mišljenja spremnim da pogazi principe pravne države da bi ponovo nesmetano trijumfovalo iracionalno", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reditelj koji je optužen za silovanje.

Protesti su podstaknuti novim optužbama za silovanje upućenim protiv njega. Aktivisti za ženska prava pozvali su na bojkot ceremonije Cezar u petak i oblepili su grafitima i plakatima mesto gde se održava dodela i sedište Akademije koja dodeljuje nagrade. Uprava francuske Akademije koja dodeljuje filmske nagrade Cezarkolektivno je podnela ostavku 13. februara.

Ostavka je stigla svega 15 dana pre godišnje svečane dodele tog priznanja, usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike u vezi sa Polanskim. Polanski je u saopštenju danas rekao da mu nekoliko dana postavljlaju pitanje da li će doći na ceremoniju dodele Cezara, a da on postavlja pitanje kako može da dođe.

Rekao je da se već zna kako će se odvijati to veče, i da se ceremonija pretvara u "javni linč". U osvrtu na nove optužbe protiv njega on je rekao da "izmišljotine nezdravih umova danas prihvataju kao dokazane činjenice".

Polanski je rekao da pre svega treba da zaštiti svoju suprugu i svoju decu, koji su suočeni uvredama i napadima i da sa žaljenem donosi odluku da ne dođe na ceremoniju.

Očekuje se napeta 45. ceremonija dodele Cezara sutra posle ostavke uprave Akademije i poziva feminista na demonstracije protiv 12 nominacija za film Polanskog "Optužujem" (J'Accuse). Polanskog američke vlasti ne prestaju da gone po celom svetu zbog silovanja maloletnice 1977, tada 13-godišnje Samante Gejli jer po američkim zakonima to krivično delo ne zastareva.

U SAD su se nedavno pojavile nove optužbe protiv Polanskog za silovanje. Prošle godine je jedna Francuskinja optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, on je to negirao, a optužbe su zastarele za vođenje istrage. Međutim zbog optužbi on je drugačije gledan u Francuskoj, gde je dugo tretiran kao vodeći reditelj uprkos optužbi za silovanje u SAD. Više feminističkih udruženja koja ne prihvataju da reditelj bude nagrađen pozvale su na demonstracije u petak ispred sale Plejel u centru Pariza, gde se održava ceremonija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.