Bez Godara na dodeli Oskara?

Izvor: B92, 07.Sep.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez Godara na dodeli Oskara?

Žan-Lik Godar nije zvanično obavestio američku Akademiju za filmske umetnosti i nauke da neće doći na dodelu počasnih Oskara, ali je njegov izostanak vrlo verovatan.

Godarova partnerka i produkcijska saradnica An-Mari Mievil rekla je jednom australijskom novinaru da Godar zbog poodmaklih godina - 79 - ne namerava da putuje u Holivud na svečanost 13. novembra.

Godar je obavešten da je Akademija odlučila da mu dodeli počasnu nagradu, ali još nije direktno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovorio na poziv.

"Nismo formalno obavešteni da ne dolazi", izjavila je predstavnica Akademije.

"Mi se nadamo da može i da hoće da dođe. Ali, ako i ne dođe, mi ćemo mu ipak odati počast, imaćemo ceremoniju uručenja i postaraćemo se da statueta stigne do njega", dodala je.

Krajem avgusta Akademija je saopštila da je Godar, autor kultnog ostvarenja "Do poslednjeg daha" iz 1959. i ključna figura francuskog Novog talasa, jedan od dobitnika počasnog Oskara.

Počasni Oskari se dodeljuju na svečanoj večeri uprave Akademije za "izvanredna dostignuća u karijeri, izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i nauci ili za specijalne zasluge u radu filmske akademije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.