„Berbanski dani” izobilja

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Berbanski dani” izobilja

Subotica – Tokom minulog vikenda, na Paliću su održani 20. „Berbanski dani”. Duž gotovo čitave turističke obale jezera pružali su se štandovi blizu 300 izlagača, a više od 20.000 posetilaca moglo je da kupuje i degustira vino, grožđe, jabuke i druge jesenje plodove.

„Berbanski dani” su otpočeli „raportom” pudara (vinogradara) godine Oskara Maurera, koji je gradonačelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Subotice Sašu Vučinića obavestio o aktuelnoj situaciji u vinogradima:

– Ko je išao na kvalitet, taj ima samo kilogram grožđa na čokotu, a ko je zanemario kvalitet, ima veći rod. I jedno i drugo se ne može – izvestio je Maurer.

Srećom, prema onome što je na „Berbanskim danima” viđeno, a kvalitet je verifikovan i adekvatnim nagradama, biće da Maurer nije bio sasvim u pravu tvrdeći da nije moguće ostvariti i kvalitet i kvantitet.

U skladu sa tradicijom, i red vitezova vina „Arena Zabtkienzis” (Subotički pesak) promovisao je nove članove – Oskara Maurera iz Subotice i Lilu Ražnjatović iz Skoplja, koja će, kako je najavljeno, zajedno sa Zafirom Hadžimanovom osnovati vinski red u Makedoniji, a širenje ogranaka je jedan od strateških ciljeva subotičkog vinskog reda. Nedelja je, već po ustaljenom običaju, bila rezervisana za izložbu ručnih radova, za vezilje, tradicionalne zanate, ali i za izložbe brojnih rukotvorina od prirodnih materijala kakav su pšenica ili kukuruzne šuške.

A. I.

[objavljeno: 22/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.