Izvor: MozzartSport.com, 03.Mar.2021, 10:53

Bartomeu i Mohamed, cimeri iz zatvorske ćelije

Afera Barsagejt uzdrmala temelje stadiona Kamp Nou

Đosep Marija Bartomeu, predsednik; Jaume Masferer, šef kabineta predsednika, Oskar Grau, izvršni direktor, i RomaGomesPonti, šef pravne službe, uhapšeni su u ponedeljak ujutru i izvedeni pred Istražni sud br.13 u Barseloni kao osumnjičeni za krivična dela nelojalnog upravljanja i korupcije među privatnim licima. Njihovo privođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << direktna je posledica policijskog pretresa na više lokacija, a pretpostavlja se da ima veze sa pronađenom dokumentacijom, kao i sa potrebom da se spreči uništavanje dokaza.

Bartomeu je prvi dan pred sudom odlučio da se brani ćutnjom, nakon čega mu je nadležna sudinica, Alehandra Gil, odredila pritvor tu noć. Juče, u utorak, je ponovo odbio da da izjavu, nakon čega je ipak pušten na uslovnu slobodu. Prvi snimak izlaska bivšeg prvog čoveka Barselone iz pritvora je napravio izvesni Mohamed koji je sa njim, kako kaže, delio ćeliju. U tom trenutku su se u zgradi mahom nalazili krivci za nerede u gradu tokom vikenda, kao i velika grupa osumnjičenih za organizovanu trgovinu marihuanom. “Usred noći čula se vika“, navodi Mohamed koji je detaljno ispitan o ponašanju bivšeg predsednika Barselone. “Delovao je preplašeno, kao da se pita: Šta ja radim ovde?“.

???? Así es ser fan en tiempos de pandemia

???? Selfie con Bartomeu a la salida del juzgado y le pide... ¡la mascarilla! pic.twitter.com/HU2FGGkZ02

Ali ko god imalo poznaje lik i delo Đosepa Marije Bartomeua, teško da će se zapitati šta on radi tu. Ako imamo u vidu sve šta mu se stavlja na teret, još od pre dolaska na mesto predsednika, pravo je čudo da mu je ovo prva poseta zatvoru. Podsetimo da je na čelo kluba je dospeo 2014. kao naslednik Sandra Rosela, nakon što je ovaj podneo ostavku zbog prijema u postupak slučaja Nejmar. Zatim, 2015, iste godine kada su članovi potvrdili Bartomeuov mandat, i on i Rosel su optuženi za više krivičnih dela u vezi sa utajom poreza i sumnjivim ugovorima, pa čak i pranjem novca i kriminalnim udruživanjem. Rosel je proveo dve godine u pritvoru, a onda je Bartomeu postigao sporazum sa javnim tužilaštvom i obojica su oslobođeni optužbi i to nauštrb Barselone. Naime, sam klub je okrivljen i prinuđen da plati kaznu od 5.500.000 evra za dva krivična dela utaje poreza. Te iste godine, ponovo su optuženi, zajedno sa Nejmarom, njegovim roditeljima i klubom Santos, po prijavi brazilskog fonda DIS zbog novca koji mu je uskraćen prikrivanjem stvarne vrednosti igrača. Slučaj je još otvoren.

Na sve to, u februaru 2020, radio Ser Catalunya je objavio istragu koja će postati poznata pod imenom Barsagejt. Radi se o nizu ugovora sklopljenih sa preduzećem za digitalni marketing I3 Venture, čiji je zadatak bio da unapredi imidž kluba na društvenim mrežama. Međutim, angažovana firma je, između ostalog, preko lažnih računa blatila Bartomeuove protivnike: “Nezavisnost Katalonije se ne traži nego proglašava“, ističu se reči ĐoanaLaporte u jednom od tvitova, uz komentar da Laportu nije briga da li bi to oštetilo Barsu; zatim trenere: “Pep Gvardiola govori lepo ili ružno o određenim zemljama zavisno od toga koliko mu plate“, poziva se drugi post na njegovu vezu sa Katarom, zemljom nepostojeće demokratije; i konačno igrače: “Zašto Mesi ne objavi da je već postigao dogovor o obnovi ugovora?“. Žrtve su bili još i Viktor Font, kandidat na nedeljnim predsedničkim izborima na stadionu Kamp Nou, Ćavi Ernandes, Karles Pujol, Đerar Pike, Mesijeva supruga Antonela Rokuco i drugi, a izgleda da se angažovana firma bavila i špijuniranjem svih ovih osoba preko sadržaja koje objavljuju na društvenim mrežama. U poslednjim satima smo saznali da je postojala i crna lista novinara.

Radnje koje su u tom trenutku delovale samo kao etički neispravne, ubrzo su se pokazale i nezakonitim. Noelija Romero, rukovodilac za dobru praksu kluba, otpuštena je u julu prošle godine jer je pronašla neke račune koji se nisu poklapali. Upravo je ona bila ključni svedok u postupku otvorenom po prijavi grupe članova FC Barselone. Ispostavilo se da je uprava kluba sa I3 Venture i povezanim firmama potpisala više ugovora ukupne vrednosti od oko 2.300.000 evra, ali izdeljene na iznose manje od 200.000, kako bi se izbegla finansijska kontrola. Policijski izveštaj otkriva da su neki čak bili kamuflirani kao troškovi Barselonine škole La Masia.EmiliRuso, tadašnji potpredsednik, juče je medijima objasnio kako je primetio nepravilnosti u dodeli i sadržaju ovih ugovora, i da su upravo zbog toga on i još pet rukovodilaca dali ostavku. Uz to, angažovano preduzeće I3 Venture nije obavilo ni polovinu naloženih zadataka, pa se dalje postavlja pitanje „naduvane“ vrednosti, tj. prekomernog iznosa ugovora. O svemu tome su odlučivala četvorica osumnjičenih, najčešće bez ikakvog konsultovanja drugih rukovodilaca, a još manje članova kluba.

Sada im, ukoliko bi se potvrdilo postojanje krivičnog dela, prete kazne od šest meseci do četiri godine za nelojalno upravljanje (što bi pojednostavljeno značilo loše rukovođenje ili upravljanje na štetu kluba) i od godinu do tri za korupciju među privatnim licima (odnosno favorizovanje određenih izvođača bez poštovanja pravila slobodne konkurencije, u zamenu za novac). Za osudu čak nije neophodno ni da se dokaže da su se osumnjičeni lično okoristili, a za razliku od prethodnih slučajeva, klub nije pod istragom, nego je oštećena strana u postupku. Međutim, pravni stručnjaci upozoravaju da je ekonomski kriminal vrlo klizav teren i da je za njega karakteristično da elementi optužbe koji na početku deluju veoma jasno, u toku sudskog procesa često počinju da se rasplinjavaju i iščezavaju.

Naravno, ne nedostaju ni teoretičari zavere. Istina je da istraga u ovom predmetu traje od juna prošle godine, a da su osumnjičeni privedeni upravo nekoliko dana pred izbore. Mada izvori bliski policiji navode da je ovo posledica napuštanja zemlje od strane direktora I3 Venture, ne zaboravlja se da je svojevrsna tradicija u Barsi da novi kralj uvek ubija starog. Izglasavanje nepoverenja, revizija finansijskih obračuna i međusobno optuživanje za malverzaciju fondova svakodnevni su događaji u katalonskom klubu.

Tu nije kraj. Istražni sud br. 13 u Barseloni, pored Barsagejta, nadležan je i za jedan od trenutno najpolemičnijih postupaka koji se odnosi na pripreme za ilegalni referendum za nezavisnost Katalonije. Po nalogu ovog suda uhapšeno je čak 14 visokih političkih rukovodilaca autonomne regije. Mnogi u svemu tome vide konspirativne političke elemente. Posebno pominju činjenicu da nalog za hapšenje nije izdao sud, nego je o njemu odlučila katalonska policija.

“Imam osjećaj da se tu krije još nešto“, neodređeno je sinoć izjavio ĐoanLaporta.

Ipak, čak i ako bi poverovali ovim teorijama, teško je bar za sada razabrati ko od novih kandidata dobija sa slučajem Bartomeu.

21.00: (1,55) Barselona (4,20) Sevilja (6,00)

Bilo kako bilo, u nedelju ćemo saznati kome treba da pripadne nezahvalni zadatak upravljanja Barselonom u ovom delikatnom trenutku. Još se čini da je izraziti favorit Laporta. Već 22.000 članova je glasalo poštom, ali u klubu strahuju da konačni broj neće biti mnogo veći, budući da je Vlada Katalonije bila izričita po pitanju premeštanja iz jedne opštine u drugu za svrhe izbora. Glasaće dakle samo manji broj onih koji nisu podložni zabrani kretanja zbog Kovida-19. Ovo može u potpunosti preokrenuti situaciju, ali i dati mogućnost za osporavanje rezultata, što bi definitivno bilo pogubno za Barsu.

“Još jedna loša situacija za imidž kluba“, izneo je svoje mišljenje i trener Ronald Kuman juče na konferenciji za novinare, dodajući da su on i igrači ipak koncentrisani samo na fudbal i da ga se ne dotiče ni privođenje starog predsednika ni izbor novog.

Deluje nemoguće, ali nadajmo se da je tako.

Piše: Ognjenka MARIĆ

,

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.