Izvor: Luftika.rs, 26.Jul.2023, 17:06

Hrvati otkazali sve nastupe folkera iz Srbije, Karleuša ih nazvala šovinistima i fašistima

U susret novom koncertu Dina Merlina u Beogradu i podizanju tenzija na društvenim mrežama, stigle su negativne vesti iz Hrvatske.
Na ostrvu u Kaštelanskom zalivu Barbarinac organizuje se festival „Island Of Love“, koji je okupio veliki broj turista, ali i regionalne zvezde. Međutim, ovogodišnju organizaciju festivala pratile su brojni skandali kada su otkazani nastupi srpskih muzičara.
Kako piše Slobodna Dalmacija, popularni pevač folk muzike Aca Lukas održao je koncert >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << uprkos svim zabranama, protivljenju Domovinskog pokreta i braniteljskih udruženja, a nakon što se ova vest pojavila u javnosti, oglasili su se organizatori festivala koji su naveli da su svi koncerti muzičara iz regije zvanično otkazani.
„Nažalost, lokalno politikanstvo, diskriminacija i netrpeljivost prema drugome ili drugačijemu još je jednom pobedila u Hrvatskoj. Da, u 2023. godini! Primarni cilj ovog leta bio nam je da osiguramo zabavu za sve goste našeg područja, no zbog velikih pritisaka na političkoj i nacionalnoj osnovi, prvenstveno onih u režiji Domovinskog pokreta, primorani smo da otkažemo sve navedene koncerte! Mišljenja smo da su u ovim zakulisnim političkim igrama, koje stavljaju jako ružnu sliku o svima nama kao domaćinima, iskorišteni i cenjeni branitelji. Nadalje, cilj ovog projekta je zabava, širenje prijateljstava, te promocija Hrvatske kao destinacije koja sve svoje goste prima na isti način, bez obzira na poreeklo, veru ili bilo kakvu drugu osnovu. Zahvaljujemo svima koji su posetili do sad i bili deo čarobne zabave“, istaknuli su organizatori, piše „Slobodna Dalmacija„, a prenosi Nova.rs.
Iako se o muzičkim ukusima ne raspravlja, kako pišu hrvatski mediji, poražavajuća je činjenica da se u 21. veku još uvek gleda nacionalna pripadnost i „broje krvna zrnca“, te je tako Domovinskom pokretu Splitsko – dalmatinske županije zasmetalo da se na Barbarincu, nadomak Splitu, začuju pesme Jelene Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića.
Ono što je mnoge zbunilo, pre samo par dana na istom mestu nastupali su muzičari iz Srbije, treperi Nući i Vojaž.
Kako se navodilo ispred Domovinskog pokreta u saopštenju gradonačelniku Kaštela Denisu Ivanoviću, koncerti Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića i ovaj muzički stil ne odgovaraju njihovom podneblju, već mora da se čuva „mediteranska i europska kultura“.
„Island of Love festival na ostrvu Barbarincu godinama je bio tehno-partijanerska oaza koja je bila posećena i zapamćena po dobroj zabavi. Mutika oblikuje našu stvarnost i društvenu filozofiju, a navedeni izvođači pripadaju nekom drugom identitetu. Dužni smo da čuvamo kulturno dobro, a grad Kaštela, koji je izdao koncesiju na zaštićenom kulturnom dobru, trebao bi voditi računa koji će se događaji organizovati na ostrvu“, poručili su pre nekoliko nedelja iz Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije, prenosi pomenuti medij.
Ovim povodom oglasila se Jelena Karleuša.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Jelena Karleuša (@karleusastar)


„Domovinski pokret očigledno nema pojma ni kada je reč o muzici ni kada je reč o tome šta pripada našem podneblju. Ako im je tehno muzika ok, gde se mladi drogiraju do jutra, ne vidim problem koji imaju sa pop muzikom koju ja izvodim. Ja se bolje uklapam u evropske standarde koje pominju, tako da se ostave lupetanja o nečemu o čemu nemaju pojma. Ako im je problem što dolazim iz Srbije, neka zamisle da dolazim sa Marsa i sve će biti ok! Mene hrvatska publika obožava, a ovih lažnih stručnjaka i moralista uvek je bilo i biće. Neka dođu na moj koncert da vide pravu svetsku zvezdu“, poručila je Karleuša na društvenim mrežama.
Saša Mirković, menadžer je Ace Lukasa, za „Slobodnu Dalmaciju“ rekao je kako je nezamislivo da se Jeleni Rozgi, Petru Graši ili Severini zabrane nastupi u Srbiji.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by ACA LUKAS (@aleksandar_vuksanovic_official)


Uskoro su se javili i predstavnici braniteljskih udruga također uputivši zahtjev za otkazivanje koncerata na Barbarincu.
Ispred pomenutog udruženja imali su jošć avojih „argumenata“ protiv nastupa srpskih izvođača u kojima su se umesto muzike fokusirali na političke teme.
„Zašto ste dozvolili koncerte Jelene Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića, srpskih turbo folk izvođača? Zašto vređate osećaje branitelja i svih koji su u Domovinskom ratu izgubili svoje najbliže? Zašto niste pitali građane da li to žele? Puna su vam usta branitelja poginulih za datume vezane uz Domovinski rat i pred izbore, ali ovo što radite stvarno nema veze sa mozgom. Stoga zahtevamo da se otkažu koncerti navedenih izvođača, iz države koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, kao što se, u istoj Hrvatskoj otkazuju koncerti hrvatskog muzičara i domoljuba Marka Perkovića Thompsona, te barda hrvatske glazbe Stjepana Jimmija Stanića“, poručili su ispred Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije.
Nakon što je usledilo otkazivanje koncerta Jelene Karleuše, pevačica se oglasila na svom Instagram profilu i obratila se svojim fanovima.
„Sa žaljenjem obaveštavam sve moje fanove u Hrvatskoj da je moj koncert planiran za sutra na ostrvu Barbarinac otkazan od strane vlasti u Hrvatskoj. Razlog je šokantan i sramotan – zato što dolazim iz Srbije. Iskreno, ovakve stvari u 21. veku. Primitivizam, šovinizam, fašizam, kretenizam, idiotizam. Pozdrav mojim fanovima u Hrvatskoj uz poruku širite ljubav, mir, toleranciju i ne dozvolite mržnji da truje zajedničku budućnost svih nas dobrih ljudi. Neka vas muzika spaja“, napisala je ovim povodom Jelena Karleuša.
Karleuša prostački izvređala Seku Sablić, pa brže-bolje izbrisala sramotni status (FOTO)

Pogledaj vesti o: Dino Merlin

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.