Rundek pevao u čast Šabana Bajramovića

Izvor: Blic, 16.Avg.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rundek pevao u čast Šabana Bajramovića

– Ne znam da li ćemo ovo izvesti dobro, niti kako će pesma zvučati, ali ćemo je pevati u čast kralja ciganske, odnosno romske muzike Šabana Bajramovića – rekao je Darko Rundek, i zasvirao sa svojim Kargo orkestrom prve taktove pesme „Đelem, đelem". Oko pet hiljada ljudi pevalo je zajedno s Rundekom pesmu posvećenu njihovim sugrađaninu koji je prošle godine otišao legendu.


>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Frontmen legendarne grupe Haustor iz Zagreba bio je zvezda druge večeri 26. međunarodnog džez festivala koji se održava na Tvrđavi u Nišu. Festival se završava sutra.

Publici nije smetalo da čeka nastup Rundeka, Izabele i ostalih muzičara iako je koncert počeo 10 minuta nakon dva sata ujutru. Pevali su s Rundekom sve njegove hitove, a koncert je doživeo kulminaciju kad je izašao na bis jer publika nije htela da ga pusti da ode. Tada je izveo čuvenu pesmu generacija iz sredine i kraja šezdesetih godina „Da sam Šejn". Rundek je počeo svoj nastup na Nišvilu rekavši da je „džez božanstvena muzika, ali treba imati dar da bi se svirala". Masa je eksplodirala i s prvim taktovima pesme „Ena".

Posetioci druge festivalske večeri mogli su da čuju sjajne muzičare Miroslava Vitousa i Ratka Zjača bend. Publiku je oduševilo muziciranje Vitousa, koji važi za jednog od najpoznatijih kontrabasista u džez muzici.

Publika je burno pozdravila i nastup internacionalnog tromboniste i vođe grupe „Defunkt" Džoa Bevika i hrvatskog sastava „The bastardz". Oni su sjajno svirali i pevali fank muziku, a u tome im je pomogao i reper Andi Ninval - MC Stewlocks.

Večeras će na Nišvilu svirati Grejs Keli sa svojim sastavom. Publika će moći da čuje ovu sedamnaestogodišnju saksofonistkinju korejskog porekla. Niška publika ima sjajnu priliku da vidi harmonikaša Ričarda Galiana, koji je živa legenda i prema kome se istorijat harmonike u džezu računa „pre i posle Galijana". Zvezda večeri je Džejmi Dejvis, sigurno jedan od najznačajnijih predstavnika „stare škole" pevanja – „čokoladni bariton".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.