Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jun.2019, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fruška gora: Briga o Nacionalnom parku ili profitu?

Muzičar Darko Rundek nedavno je na svojoj zvaničnoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) podelio peticiju protiv seče šume na Fruškoj gori.

"Nije dakle samo u Hrvatskoj! Brutalna i slijepa pohlepa? Mahnitost?", napisao je Rundek na Fejsbuku.

Peticija "Zaustavimo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << seču šume u Nacionalnom parku Fruška gora" na sajtu Peticije24.com trenutno ima više od 3.500 potpisnika, a kao organizatorka se potpisala Dragana Arsić, u ime grupe “Odbranimo šume Fruške gore”.

“Ovom peticijom izražavamo stav da se odmah prestane sa nekontrolisanom i neselektivnom sečom šuma koje nisu u funkciji očuvanja i podmlađivanja šuma Fruške gore, već su samo i isključivo u funkciji finansijskog poslovanja Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora”, navodi se u pratećem tekstu uz peticiju.

Autori peticije su pozvali nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine da preduzme zakonske obaveze kontrole rada Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora i da “hitno zaustavi dalje uništavanje šuma i ekosistema na Fruškoj gori”.

”Ovakva seča traje neuobičajeno dugo, nekoliko godina unazad vrlo intenzivno, i ni po obimu ni po vrsti radova ne spada u aktivnosti koje se izvode u okviru redovnog stručnog održavanja, sređjivanja i održivog korišćenja šumskog područja”, naveli su autori peticije.

Ocenili su da su fotografije “ogoljenih površina koje preplavljuju javni prostor poslednjih godina intenzivno, više nego očigledni dokazi da se šume seku nekontrolisano i nestručno”.

Podsetili su da je Fruška gora usamljena ostrvska planina u Panonskoj niziji pa je kao takva “dragulj” sa prirodnim ekostistemima visoke vrednosti, sa raznovrsnim oblicima flore i faune i kulturno- istorijskim vrednostima.

U Nacionalnom parku Fruška gora su demantovali navode ekologa i naveli da su “ponosni” na korake koje preduzimaju u cilju očuvanja biodiverziteta.

“Ne treba zaboraviti na uslove u kojima radimo. Kroz Nacionalni park dnevno prođe preko 20.000 kamiona i automobila, teritoriju parka deli osam opština i na park se naslanja četrdesetak naseljenih mesta. Zamislite da je u svakom naselju samo jedan koji nelegalno seče šumu, bere lekovito bilje ili traži gljive, a ima ih mnogo više”, kazao je Konstantin Plužarević, pomoćnik direktora za zaštitu i razvoj NP Fruška gora.

Prema njegovim rečima, stabla hrasta i bukve koja su stara između 80 i 120 godina su “starci”, zbog čega takva stabla treba seći.

“Stare šume su više izložene potencijalnim bolestima poput premnožavanja leptira gubara i drugih invazivnih vrsta insekata i gljiva koje mogu uništiti ogromne površine šuma”, naveo je Plužarević.

Dodao je da tvrdi da će prirodnim procesima, u roku od 30 do 40 godina, u šumama u kojima čovek ne pokušava da ih spasi, nestati bukve i hrastovi, jer će ih potisnuti neke druga vrste.

S druge strane, biolozi se ne slažu sa šumarskim inženjerom Plužarevićem i tvrde da će, ukoliko se nastavi dosadašnja praksa eksploatacije šume u Nacionalnom parku Fruška gora, određene životinje, biljke, insekti i druga živa bića izgubiti svoja staništa.

Naučna istraživanja iz 19. i 20. veka dokazala su da je pre oko 200 godina na Fruškoj gori bilo mnogo više biljnih i životinjskih vrsta, koje su zbog štetnog ljudskog uticaja zauvek izgubljene.

Fruška gora je proglašena nacionalnim parkom 1960. godine i najstariji je nacionalni park u Srbiji.

Do 2013. godine bila je u nadležnosti pokrajine Vojvodine, a potom je prešla u nadležnost Republike.

Površina Nacionalnog parka Fruška gora je 26.672 hektara, od čega je državno vlasništvo 19.308 hektara, a 7.364 hektara je u privatnom vlasništvu.

Najveći privatni vlasnik je Srpska pravoslavna crkva, kojoj je u postupku restitucije vraćeno oko 6.000 hektara.

Smeštena na samoj granici između Panonske nizije i Balkanskog poluostrva, Fruška gora predstavlja stanište za oko 1.500 vrsta biljaka, oko 500 vrsta gljiva, 280 vrsta ptica i drugih kičmenjaka te brojnih vrsta beskičmenjaka i insekata.

Tekst je realizovan u okviru projekta Medijskog centra Beta u saradnji sa udruženjem Fraktal kao sastavni deo projekta "Udruženja građana kao ravnopravni partneri u monitoringu javnih finansija" i sprovodi se u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2014-2015 Evropske komisije. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno i stavove organizacija koje su podržale projekat.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.